Hát mi következik, talán csak nem a sör?

Csehországban további megszorításokat terveznek

Csehországban már tavasszal új megtakarítási tervet készít a kormány, hogy gyorsítsa a költségvetés helyzetének javítását 2011-re - mondta Eduard Janota pénzügyminiszter vasárnap.

2009.10.04 18:09MTI

A jövő évi költségvetés feljavítása érdekében már eddig majdnem 70 milliárd koronát (735 milliárd forint) érő adóemelést és költségcsökkentést hajszoltak keresztül a parlamenten avégett, hogy jövőre a cseh államháztartás hiánya ne haladja meg a GDP 5,3 százalékát. E megszorítások nélkül a jövő évi hiány legalább 7,5 százalékos lenne.

Az EU-beli szabály legföljebb 3 százalék. A következő évben még több nadrágszíjmeghúzásra lesz szükség, mondta a pénzügyminiszter vasárnap egy televíziós vitaműsorban Prágában. Hozzátette: a következő áldozatok a jóléti kiadásokon kívül a lakásépítési megtakarítási támogatások lesznek. Ezek nélkül az államháztartás hiányát két év múlva még 5,5 százalék alatt sem lehetne tartani a hazai össztermékhez (GDP) képest, fejtegette Janota. A cseh kormány által múlt hét elején jóváhagyott, 2010-es költségvetési terv szerint jövőre a GDP 0,5 százalékos csökkenésére számít a vezetés, nagyobbra a korábban várt 0,3 százalékos mínusznál. Idén a gazdaság 4,3 százalékos visszaesésére lehet számítani, és a GDP 5 százalékát meghaladó államháztartási hiány várható.

A költségvetési terv szerint az államháztartás jövő évi hiánya a GDP-nek legföljebb 5,3 százaléka lehet, de Janota pénzügyminiszter múlt kedden úgy vélte, hogy a deficit 2011-ben 5,6 százalékos, 2012-ben 5,5 százalékos lesz, ha a mostani intézkedések lejárnak, és nem lennének további megszorítások.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.