"Önmagában eredeti"

Nem, nem egy új Monty Python szkeccs - Moszkvában nem esik többé hó?

Moszkvában többé nem lesz havazás - legalábbis ezt próbálja elérni Jurij Luzskov, az orosz főváros folyton meglepetésekkel szolgáló polgármestere.

2009.09.05 10:12MTI

Felidézte, hogy eddig két nagy ünnep alkalmából - Moszkva napján és a Győzelem napján - "csináltak időjárást", vagyis csapatták ki a felhőkből terhüket a város határain kívül.

Úgy vélte, a módszert télen is be kellene vezetni, mert ez igen sok problémától és költségtől mentesítené a várost. További előny lenne, hogy a Moszkva körüli térségben még több hó esne, aminek - a nedvességnek - köszönhetően javulna a mezőgazdaság hozama.

Roman Vildfand, az orosz meteorológiai intézet igazgatója "önmagában eredetinek" minősítette az ötletet, hiszen a városnak a sok hó tényleg gondot okoz. Úgy vélte azonban, hogy a téli felhőoszlatás kérdését a tudósok még nem oldották meg. Eddig csak nyáron követték ezt a gyakorlatot, télen azonban bonyolultabb a feladat: más a csapadék minősége, és a hó lassabban alakul ki, mint az eső. A reagenseket ki lehet ugyan szórni a téli fellegekre is, de a folyamat bő fél óra múlva folytatódni fog, és a kialakuló csapadék mindenképpen lehullik - mondta.

Az önkormányzat szerint a felhőoszlatásra ma már ökológiailag tiszta, nem káros anyagokat - ezüstjodidot, esetleg szárazjeget vagy cseppfolyósított nitrogént - használnak, a reagensek kiszórására pedig rendszerint a légierővel szerződnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.