Koronavírus

Az EU megállapodást kötött a BioNTech-Pfizer vállalattal az oltóanyagok jövőbeli szállításáról

A tagállamok egyenlő feltételek mellett, a lehető leghamarabb és a szükséges mennyiségben juthatnak hozzá a koronavírus elleni oltóanyagokhoz.

2023.05.26 19:50MTI

Az Európai Bizottság a tagállamokkal együtt és azok nevében megállapodást között a BioNTech és a Pfizer gyógyszeripari vállalatokkal a koronavírus elleni vakcinák jövőbeli szállításának feltételeiről - tájékoztatott a brüsszeli testület pénteken.

A tájékoztatás szerint az új módosított szerződés jobban megfelel a koronavírus elleni oltóanyagok iránti, megváltozott tagállami igényeknek, és figyelembe veszi a javuló járványügyi helyzetet. Biztosítja ugyanakkor a folyamatos hozzáférést az oltóanyag legújabb változatához arra az esetre, ha a jövőben aggodalomra okot adó vírusvariánsok jelennének meg - írták.

A pénteken kötött megállapodásban egyebek mellett csökkent az a dózismennyiség, amit a szerződés alapján a tagállamok beszereznek. Meghosszabbodott az az időtartam, mely alatt a tagállamok átveszik a dózisokat, erre még 4 év áll rendelkezésre. A szerződés lejártáig biztosított a további dózisokhoz való hozzáférés az eredeti szerződés szerinti mennyiség erejéig, hogy a szükségletek kielégíthetők legyenek, amennyiben az esetszám megemelkedne és a járványügyi helyzet romlana. Folyamatosan biztosított marad az új vírusvariánsoknak megfelelően módosított oltóanyagokhoz való hozzáférés, amint a szabályozó hatóságok engedélyezik őket.

Az Európai Bizottság a koronavírus-járvány európai megjelenésétől, azaz 2020 elejétől kezdődően kiegészítette az uniós oltóanyag-stratégiát. Ennek keretében a tagállamok egyenlő feltételek mellett, a lehető leghamarabb és a szükséges mennyiségben juthattak hozzá a koronavírus elleni oltóanyagokhoz.

Közölték: a tagállamoknak továbbra is biztosítaniuk kell, hogy rendelkezzenek azokkal a stratégiai oltóanyag-készletekkel, amelyekre a lakosságuk veszélyeztetett tagjainak védelméhez és a koronavírus lehetséges járványügyi fejlődésének kezeléséhez szükségük van.

Az Európai Bizottság, a tagállamok és a BioNTech-Pfizer aláírták a szerződés azon módosításait is, amelyek a szállítási ütemtervek tagállami igényeihez igazítása mellett a tárolókapacitásokat növelő központi létesítmény létrehozását teszik lehetővé - közöle az uniós bizottság.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.