Háború

Moszkva vádat emel az ICC ügyésze és bírója ellen Putyin elfogatóparancsa miatt

Oroszország fő nyomozó hatósága azt állítja, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság döntése törvénytelen volt.

2023.05.22 16:46ma.hu

Az orosz Nyomozó Bizottság távollétében vádat emelt és körözési listára tett egy ügyészt és egy bírót a Nemzetközi Büntetőbíróságnál (ICC), amiért elfogatóparancsot adtak ki Vlagyimir Putyin elnök ellen.  

A bizottság vasárnapi közleményében közölte, hogy büntetőjogi vizsgálatot folytat az ICC ügyésze, Khan Karim Aszad Ahmad, valamint az ICC bírái, Tomoko Akane, Rosario Salvatore Aitala és Sergio Gerardo Ugalde Godinez esetleges szabálysértése miatt.  

A testület szerint Khan február végén letartóztatási parancs iránti kérelmet nyújtott be Vlagyimir Putyin orosz elnök és Maria Lvova-Belova, a gyermekek jogaiért felelős elnöki biztos ellen, amelyet a három bíró ezt követően jóváhagyott.  

A Moszkva által el nem ismert bíróság akkor azzal vádolta Putyint és Lvova-Belovát, hogy felelősek "a lakosság (gyermekek) törvénytelen deportálásáért... Ukrajna megszállt területeiről Oroszországba".  

A bizottság azonban "törvénytelennek" minősítette az ítéletet, azt állítva, hogy "nincs alapja a büntetőjogi felelősségre vonásnak", és megjegyezte, hogy az államfők a nemzetközileg védett személyek elleni bűncselekmények megelőzéséről és büntetéséről szóló ENSZ-egyezmény értelmében mentesek az ilyen jellegű büntetőeljárásokkal kapcsolatban.  

A bizottság megjegyezte, hogy a két megvádolt személyt körözési listára tették, hozzátéve, hogy a többi gyanúsítottal szemben még folyamatban van a büntetőeljárás.  

Moszkva nem ismeri el a Nemzetközi Büntetőbíróságot, és az elfogatóparancsot semmisnek minősítette. A hónap elején Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtófőnöke is jelezte, hogy Oroszországot nem érdekli a lépés, mivel "elképzelhetetlen" lenne, hogy bármely ország ilyen elfogatóparancsot hajtson végre egy atomhatalom ellen.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.