Háború

Észak-Korea nukleáris drónt tesztelt

Phenjan azt is közölte, hogy felülvizsgálta a "nukleáris ellentámadásra" vonatkozó terveit.

2023.03.28 04:30ma.hu

Észak-Korea megosztotta két legutóbbi fegyvertesztjének részleteit, mindkettő szimulált nukleáris csapást tartalmazott. Szöul arról is beszámolt, hogy a KNDK több ballisztikus rakétát lőtt a tengerbe, néhány órával azelőtt, hogy egy amerikai hadihajó Dél-Koreába érkezik.

Phenjan közölte, hogy március 25. és 27. között teszteket hajtott végre új "nukleáris pilóta nélküli víz alatti támadóhajójával", és azt állította, hogy a "teszt harci egységet" "pontosan felrobbantották a víz alatt". A korábban "titkos" fegyvernek titulált platformról az észak-koreai hadsereg azt állította, hogy víz alatti robbanásokkal "radioaktív cunamit" képes létrehozni, és "ellenséges hajócsoportokat megsemmisíteni" észlelés nélkül, bár kevés részletet árultak el az eszközről.

A fegyver több mint 41 órán át maradt a víz alatt, és Észak-Korea keleti partjainál lévő vizekben robbantották fel - jelentette kedden az állami Koreai Központi Hírügynökség (KCNA).

Egy másik, nemrégiben végrehajtott gyakorlaton taktikai ballisztikus rakétákat töltöttek meg "nukleáris robbanófejeket szimuláló" lőszerekkel, hogy teszteljék a hadsereg "tüzelési előkészületeit", majd ezt követte egy "virtuális nukleáris támadás", amelyben a tesztrobbanófejeket 500 méterrel a célpont felett robbantották fel. A kilövőegység parancsnoka szerint a gyakorlat megerősítette, hogy "ha harcolunk, biztosan megsemmisítjük az ellenséget" - írja a KCNA.

A kormányzó Munkáspárt hétfői ülésén Kim Dzsongun észak-koreai vezető hangsúlyozta, hogy "minőségileg meg kell erősíteni a KNDK nukleáris erőit", és közölte, hogy "felülvizsgálta az előkészített nukleáris ellentámadási műveleti tervet" egy esetleges konfliktus esetére.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.