Konfliktus

Netanjahu felfüggesztette az igazságügyi reformot

A lépés a hónapok óta tartó izraeli tüntetések után történt.

2023.03.27 19:35ma.hu

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök bejelentette a vitatott igazságügyi reform felfüggesztését, miután hónapokig tartó hatalmas országos tüntetések voltak.

Netanjahu hétfő esti nyilatkozatában közölte, hogy a Knesszet szünetéig "időkorlátot" rendelt el a vitatott jogszabályra vonatkozóan, hogy "valódi lehetőséget adjon a valódi párbeszédre".

Elítélte "a szélsőségesek egy kisebbségét, amely kész darabokra tépni országunkat, polgárháborúba vezetve minket, és a katonai szolgálat megtagadására szólít fel", amit "szörnyű bűncselekménynek" nevezett.

Korábban a helyi média arról számolt be, hogy az izraeli miniszterelnök az éjszaka folyamán hosszasan tárgyalt az ügyről politikai szövetségeseivel. A reform Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter egyik legfontosabb követelése. Otzma Jehudit nevű pártjának mindössze hat mandátuma van a Knesszetben, de ha kilép a kormánykoalícióból, Netanjahu elveszíti többségét, és újabb választásokat kell kiírnia.

A bejelentésre azt követően került sor, hogy Netanjahu kirúgta védelmi miniszterét, Yoav Gallant, aki vitatta a reformot, arra hivatkozva, hogy az veszélyezteti a nemzetbiztonságot. A lépés tovább szította a tüntetéseket, amelyek során több százezer ember vonult utcára országszerte.

A tiltakozások fokozódásával, amelyek a rendőrséggel való összecsapásokhoz vezettek, Isaac Herzog izraeli elnök felszólította a kormánykoalíciót, hogy "azonnal állítsa le a törvényhozást", hozzátéve, hogy a zavargások veszélyeztetik az ország biztonságát, gazdaságát és társadalmát.

Izrael legnagyobb szakszervezete, a Histadrut hétfőre általános sztrájkot hirdetett. A sztrájk miatt leállt a tel-avivi Ben Gurion nemzetközi repülőtér, az izraeli egészségügy nagy része, sőt a világ nagykövetségei és konzulátusai is.

A reform célja az volt, hogy korlátozza a Legfelsőbb Bíróság hatalmát, hogy a törvényhozó és a végrehajtó hatalommal szemben döntsön, miközben a kormánykoalíciónak többséget biztosít a bírákat kinevező bizottságban. A javaslat heves ellenállásba ütközött, az ellenzők a demokrácia elleni támadásnak minősítették a reformot.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.