USA

Jimmy Carter arra kérte Joe Bident, hogy ő mondja a búcsúbeszédet halála után

Jimmy Carter februárban bejelentette, hogy georgiai otthonában hospice ellátásban részesül.

2023.03.15 17:06MTI

Jimmy Carter volt amerikai elnök arra kérte Joe Biden jelenlegi elnököt, hogy ő mondja el a búcsúbeszédet a halála után - tudatta Biden helyi idő szerint hétfő este.

Biden egy kaliforniai adománygyűjtő eseményen beszélt erről. Azt mondta, nemrégiben felkereste a 98 éves Cartert, aki az ország 39. elnöke volt 1977 és 1981 között.

"Arra kért, hogy én búcsúztassam" - mondta Biden a The Guardian című brit lap honlapjának tudósítása szerint, majd arra utalt, hogy lehet, hogy ezt nem kellett volna nyilvánosságra hoznia. "Elnézést, erről nem kellene beszélnem" - tette hozzá a jelenlegi elnök.

Jimmy Carter februárban bejelentette, hogy georgiai otthonában hospice ellátásban részesül. Biden a kaliforniai rendezvényen arról beszélt, hogy Carter orvosainak sikerült áttörést elérniük, s így az eredetileg vártnál még jóval több időt jósolnak elődjének.

Carternél 2015-ben diagnosztizáltak bőrrákot, amely a máján és az agyában is áttétet képezett, de kezelést követően az orvosok még abban az évben megállapították, hogy a rák visszahúzódott.

A két demokrata párti politikus évtizedek óta közeli kapcsolatban van. Biden delaware-i szenátorként Carter jelöltségét támogatta az elnökválasztáson, s végül Carter legyőzte republikánus párti Gerald Fordot. 2020-ban, amikor Biden indult az elnökségért, Carter videóüzenetben állt ki mellette a jelöltállító konvención, ahol "első és leghatékonyabb" szenátusi támogatójának nevezte az akkor már elnökjelöltségre pályázó Joe Bident.

A 98 éves Jimmy Carter az Egyesült Államok legidősebb életben lévő korábbi elnöke. 2002-ben Nobel-békedíjjal tüntették ki a globális konfliktusok békés rendezéséért tett erőfeszítéseiért, az emberi jogok, a demokrácia és a társadalmi és gazdasági fejlődés előmozdításáért.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.