Bűncselekmény

Elutasították a korrupcióért elítélt, Görögországba menekült volt bukaresti főpolgármester felülvizsgálati kérelmét

Sorin Oprescut 2015-ben érték tetten 25 ezer euró kenőpénz elfogadása közben.

2023.02.01 20:50MTI

Elutasította a román legfelsőbb bíróság szerdán a korrupcióért több mint tízéves szabadságvesztésre ítélt, Görögországországba menekült Sorin Oprescu volt bukaresti főpolgármester rendkívüli felülvizsgálati kérelmét.

A román fővárost több mint hét éven át vezető volt szociáldemokrata politikus eljárási szabálytalanságokra hivatkozva igényelte a bukaresti táblabíróság jogerős elmarasztaló ítéletének megsemmisítését, semmisségi folyamodványát azonban a legfőbb instancia elutasította.

A román fővárost akkor már függetlenként vezető Oprescut 2015-ben érték tetten 25 ezer euró kenőpénz elfogadása közben. A bíróság több más ügyet összevonva megvesztegetés elfogadásában, pénzmosásban, hivatali visszaélésben és bűnszövetkezet létrehozásában találta bűnösnek, és halmazati büntetésként 10 év 8 hónap börtönbüntetésre ítélte.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) szerint a bukaresti főpolgármesteri hivatalnál bejáratott módszer volt, hogy Oprescu és emberei olyan cégeknek adtak megbízási szerződéseket, amelyek nyereségüknek előre kialkudott hányadát a döntéshozók megvesztegetésére fordították.

A több mint hétéves pereskedés nyomán tavaly meghozott jogerős ítélet kihirdetése elől Oprescu Görögországba menekült, ahol néhány nappal később őrizetbe is vették a román rendőrség által kiadott nemzetközi körözés alapján. Az athéni táblabíróság azonban tavaly júliusban úgy döntött, hogy nem adja ki a kiszabott büntetés végrehajtása érdekében a volt bukaresti főpolgármestert a román igazságszolgáltatásnak, sőt a Hotnews.ro hírportál úgy tudja: az ötezer eurós óvadék kifizetése nyomán Oprescut már két héttel elfogása után szabadlábra helyezték.

A 71 éves politikusnak ugyanis sikerült meggyőznie a görög bíróságot, hogy rozzant egészségi állapota miatt életveszélyes lenne számára a román ítéletvégrehajtási rendszerben letölteni kiszabott büntetését, mivel a hazai börtönökben nem részesülne megfelelő egészségügyi ellátásban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.