Bűncselekmény-kábítószer

Ezer eurós automatikus bírság járna a kokain birtoklásán kapott embereknek

Az új gyakorlat már létezik a közlekedési bírságok esetében, így alkalmazása a kábítószeres bűncselekmények esetében is megvalósulhat.

2023.01.31 14:37MTI

Vincent Van Quickenborne belga szövetségi igazságügyi miniszter ezer eurós bírságot javasol minden, kokain birtoklásán tetten ért embernek, a pénzbüntetést automatikusan vonnák le az érintettek bankszámláiról - írta szerdán a The Brussels Times hírportál.

A miniszter javaslata szerint a kokain birtoklásán tetten ért, de a bírság megfizetését megtagadó fogyasztóknak nem kell többé megjelenniük a bíróságon, ugyanis "az igazságügyi rendszer már így is túlterhelt." Ehelyett az ügyészség úgynevezett "fizetési meghagyást" adna át a pénzügyi hatóságoknak, amelyet felhatalmaznának, hogy vonja le a bírságot a kokainhasználó bankszámlájáról.

A hírportál szerint, ez a gyakorlat már létezik a közlekedési bírságok esetében, így alkalmazása a kábítószeres bűncselekmények esetében is megvalósulhat. Az igazságügyi miniszter hivatalának szóvivője megerősítette a The Brussels Timesnak, hogy a kormány a Belgiumban folyó "kábítószer elleni háború" keretében szigorúbb büntetésekkel kívánja visszaszorítani a kábítószer-fogyasztást.

Egy nemrégiben készült jelentés szerint az elmúlt három évben megduplázódott a kokainfogyasztás Belgiumban, ahol az antwerpeni kikötő a nemzetközi kábítószer-kereskedelem egyik fő csomópontja. A belgiumi fül-orr-gégészek társasága egy múlt heti jelentésben arra hívta fel a figyelmet, hogy szembetűnően megnövekedett a kokainfogyasztás miatt súlyos légúti panaszokkal küszködő betegek száma. Az Europol uniós rendőri együttműködési szervezet szeptemberben figyelmeztetett, Belgiumban az utóbbi években jelentősen megszaporodtak a kábítószerhez köthető erőszakos cselekmények. A tavalyi év első felében több mint ezer embert állítottak elő kábítószer-kereskedelem miatt Antwerpenben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.