Menekültügy

Uniós menekültügyi ügynökség: az afgán nők és lányok üldöztetésük miatt jogosultak a menekültstátuszra

A tálibok szigorúan korlátozzák a nők hozzáférését a munkához és az oktatáshoz, akadályozzák szabad mozgásukat és véleménynyilvánítási jogukat.

2023.01.26 18:51MTI

Az afgán nők és lányok a tálibok által bevezetett korlátozások miatt üldöztetés kockázatának vannak kitéve, ezért általában véve jogosultak a európai menekültstátuszra - olvasható az Európai Unió Menekültügyi Ügynöksége (EUAA) csütörtökön közzétett értékelésében.

Az elemzés, amely az EU-tagországok együttműködésével készült, megállapítja, hogy a tálibok szigorúan korlátozzák a nők hozzáférését a munkához és az oktatáshoz, akadályozzák szabad mozgásukat és véleménynyilvánítási jogukat.

Az uniós tagállamoknak figyelembe kell venniük az EUAA jelentését a menedékkérelmek elbírálásakor, ugyanakkor a döntést egyénileg és eseti alapon hozzák meg az illetékes hatóságok.

Afganisztánban 2021 augusztusában, az amerikai csapatok kivonulása után vették át ismét a hatalmat a tálibok. Az általános emberi jogokat fokozatosan korlátozzák, így a lányok ma már csak a hatodik osztályig járhatnak iskolába.

Az EUAA szerint továbbra is Afganisztánból érkezik a legtöbb menedékkérő az EU-ba: csak tavaly novemberben mintegy 12 ezer afgán állampolgár nyújtott be igényt menekültstátuszra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.