Háború

Az orosz vámhatóság lefoglalt egy arany Kalasnyikovot

A tisztviselők egy Üzbegisztánba tartó utastól foglalták le az egyedi gyártású fegyvert.

2023.01.20 15:12ma.hu

Aranyozott Kalasnyikov-puskát találtak egy oroszországi Jekatyerinburgból utazó férfi poggyászában - jelentette az uráli vámhivatal.

A fegyvert a koltsovói repülőtér vámosai fedezték fel, akik szerint a férfi egy ajándéktáskában próbálta átcsempészni a "zöld folyosón" - egy olyan vámbejáraton, amelyet azoknak az utasoknak szánnak, akiknek nincs feladandó poggyászuk. Az utas Üzbegisztán fővárosába, Taskentbe repült.

A fegyver tulajdonosa állítólag azt mondta a tisztviselőknek, hogy a puska egy használaton kívüli modell. Azt állította, hogy a fegyvert, amelyet állítása szerint zlatauszi kézművesek díszítettek, ajándéknak szánta egy üzbegisztáni barátjának.

A vámszolgálat szerint a szóban forgó 7,62 mm kaliberű Kalasnyikov puskát 1974-ben gyártották - ugyanabban az évben, amikor a Szovjetunióban szolgálatba állították az AK-74 néven ismert modellt. A fegyver számos része aranyozott volt, valamint nemesfából készült. A hatóságok hozzátették, hogy egy ilyen fegyver ára a becslések szerint eléri a félmillió rubelt, azaz mintegy 7 265 dollárt.

A vámtisztviselők lefoglalták a puskát, és átadták szakértőknek, hogy megállapítsák annak lehetőségét, hogy visszaállítható-e "éles" állapotba.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.