Ukrajnai háború

Amerikai és német sorozatvetők megsemmisítéséről tett bejelentést az orosz katonai szóvivő

Kilenc nyugati sorozatvetőt semmisítettek meg az orosz légierő nagypontosságú csapásai.

2022.12.08 15:26MTI

Öt amerikai gyártmányú MRLS és két német MARS-II típusút a Zaporizzsja megyei Sevcsenkivszke és Hrihorivszke térségében, a donyecki régióban lévő Illicsivka közelében pedig két amerikai HIMARS-t - közölte a csütörtöki hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

A tábornok szerint precíziós légicsapásuk több mint kilencven lengyel "zsoldost" ölt meg a Harkiv megyei Borivszke közelében.

A hadijelenés szerint az orosz előrenyomulás következtében Liman térségében több mint hatvan ukrán katona esett el, valamint három gyalogsági harcjármű és két katonai jármű vált üzemképtelenné. Kupjanszk irányában orosz légi- és tüzérségi csapások több mint hetven ukrán katona életét oltották ki, két gyalogsági harcjármű és három egyéb jármű is megsemmisült.

Konasenkov az állítja, hogy az ukrán fegyveres erők sikertelen ellentámadási kísérlet közben Donyeckben több mint félszáz katonát, három páncélozott harcjárművet és két kisteherautót, a donyecki régió déli részén pedig több mint harminc katonát, egy gyalogsági harcjárművet, egy páncélozott személyszállítót és két egyéb járművet veszítettek.

Andrej Marocsko, a luhanszki "népi milícia" sajtótisztje a Telegram csatornán közölte, hogy az ukrán fegyveres erők Szvatove egyik taktikai századcsoportja - összehangolási zavar miatt- saját, ukrán tüzérségük tüzébe ütközött. Marocsko szerint az alegységet az orosz erők részben megsemmisítették, részben pedig visszavonulásra kényszerítették.

Az orosz harci repülőgépek, valamint a rakéta- és tüzérségi erők 93 lőállásban lévő ukrán tüzérségi egységre, valamint 196 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mértek csapást, megsemmisítve egyebek között egy Tocska-U rakétaindítót és egy amerikai gyártmányú AN/TPQ-50-es lövegvédelmi radarállomást.

Az orosz légvédelem lelőtt egy ukrán Mi-8-as helikoptert, öt drónt, HIMARS, Vilha és Uragan sorozatvetők 14 rakétáját, valamint egy HARM radarelhárító rakétát.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán hadsereg a háború kezdete óta 341 repülőgépet, 181 helikoptert, 2643 drónt, 392 légvédelmi rakétarendszert, 7030 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 920 sorozatvetőt, 3668 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 7507 különleges katonai járművet veszített. Az adatokat más forrás nem erősítette meg.

Mihail Razvozsajev, Szevasztopol kormányzója Telegram-bejegyzésben közölte, hogy a orosz hadiflotta egyik hajója lelőtt egy drónt a Fekete-tenger felett, egy kikötőváros közelében, amely a Fekete-tengeri Flotta fő bázisa.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.