Ukrajnai háború

Dróntámadás érte az oroszországi Kurszk repülőterét - videó

Egy olajtartály kigyulladt.

2022.12.06 10:32MTI

Dróntámadás érte a kurszki repülőteret Oroszországban - közölte Roman Sztarovojt, az oroszországi régió kormányzója kedden a Telegram-csatornáján.

"Egy olajtartály kigyulladt a kurszki repülőtér közelében dróntámadás következtében. Áldozatok nem voltak. A tüzet megfékezték. Minden szakszolgálat a helyszínen dolgozik" - írta a kormányzó.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség szerint a kurszki repülőtér az Ukrajna ellen indított háború február 24-i kezdete óta nem fogad és nem indít polgári repülőgépeket. Kurszkban, valamint tíz másik dél- és közép-oroszországi repülőtéren, korlátozott repülési rendet vezettek be ekkor.

Hétfőn Szaratov és Rjazany megyében támadtak katonai repülőtereket ukrán drónok. Az orosz védelmi minisztérium szerint a szovjet gyártmányú, kis magasságban repülő drónokat az orosz légierő légvédelme lelőtte, de a támadásban a műszaki személyzet három katonája így is életét vesztette, négy másik pedig megsebesült. Két repülőgép burkolata kisebb sérüléseket szenvedett.

A tárca szerint a támadás a gyagilevói és az engelsi repülőtér ellen irányult, ahol az orosz légierő Tu-95-ös hadászati bombázói állomásoznak. A Readovka.news hírportál hétfői közlése szerint a drónokat feltehetően Harkiv megyéből indították, ami azt jelenti, hogy a Rjazany megyei Gyagilevóig mintegy 566 kilométert, a Szaratov megyei Engelsig 700 kilométert kellett megtenniük. A portál megjegyezte, hogy Moszkva 640 kilométerre van a feltételezett indítási helyszíntől.

A RIA Novosztyi hírügynökség szerint Engels repülőteréről december 3-án és 4-én az amerikai Maxar cég kereskedelmi műholdjai felvételeket készítettek.

Az orosz védelmi minisztérium szerint a Gyagilevo és Engels elleni támadási kísérlet dacára az orosz haderő hétfőn nagy pontosságú légi és tengeri indítású fegyverekkel mért csapást Ukrajna katonai komplexumának irányítási rendszerére és kapcsolódó létesítményeire, kommunikációs csomópontjaira, energetikai és katonai egységeire. A támadás megsemmisítette mind a 17 kiválasztott célpontot, megnehezítve az ukrán utánpótlás vasúti szállítását.

Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett közigazgatási főtanácsának tagja a Szolovjov-Live médiacsatornának nyilatkozva kedden kijelentette, hogy az ukrán erők reggel óta lövik a zaporizzsjai atomerőmű ipari övezetét. Az Oroszország által elcsatolt donyecki régióban lévő Horlivka polgármestere, Ivan Prihogyko Telegram-bejegyzésben közölte, hogy négy ukrán tüzérségi találat károkat okozott a Sztirol vegyi üzemben. A Donyecki Népköztársaságban a helyi hatóságok szerint az elmúlt nap folyamán négy civil életét vesztette, nyolc pedig megsebesült ukrán belövések következtében.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.