Háború

Putyin áthajtott a felújított krími hídon - videó

A stratégiai fontosságú műemléket egy hatalmas robbanás rongálta meg, amelyért Moszkva Kijevet tette felelőssé

2022.12.05 14:12ma.hu

Vlagyimir Putyin elnök hétfőn meglátogatta a Krími hidat, ahol találkozott az építőmunkásokkal és áthajtott a helyreállított szakaszon. A híd a félszigetet köti össze az orosz szárazfölddel, és október elején egy terrortámadásban sérült meg. Azóta javítási munkálatok folynak rajta.

Putyin autóval hajtott át a híd helyreállított részén. A támadásban az építmény négy szakasza sérült meg, néhányat a tengerbe lőttek.

Mielőtt az orosz elnök meglátogatta magát a hidat, találkozott Marat Husnullin miniszterelnök-helyettessel, aki a javítási munkálatokat felügyeli. Husnullin elmondta Putyinnak, hogy a híd közúti szakaszát helyreállították.

A nagy erejű robbanás október 8-án kora reggel rázta meg a hidat, ami az útszakasz részleges összeomlását okozta, és felgyújtott egy áthaladó tehervonatot, valamint három civil életét oltotta ki. Az incidenst széles körben ünnepelték az Oroszországgal február vége óta háborúban álló Ukrajnában, ahol több vezető tisztségviselő is éljenezte a robbanást.

Moszkva közvetlenül Kijevet, és különösen az ukrán katonai hírszerzést tette felelőssé az incidensért, "terrortámadásnak" bélyegezve a robbanást. Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök tagadta, hogy ő rendelte volna el a krími híd felrobbantását.

Moszkva kijelentette, hogy a híd elleni támadás csak Ukrajna legújabb kísérlete volt az orosz polgári infrastruktúra megkárosítására. Ez arra késztette Oroszországot, hogy fokozza az Ukrajna elleni bombázási kampányát, amely kritikus infrastruktúrát és katonai célpontokat céloz meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.