Terrorizmus

Levélbombát küldtek a spanyol miniszterelnöknek - videó

Az elmúlt 24 órában hasonló levélbomba érkezett a madridi ukrán nagykövetségre, amelynek egyik munkatársa könnyebben megsérült a kezén.

2022.12.01 12:10MTI

Levélbombát küldtek ismeretlenek Pedro Sánchez miniszterelnöknek - közölte csütörtökön a spanyol belügyminisztérium.

A tárca tájékoztatása szerint az egy héttel ezelőtt, hagyományos postai úton kézbesített küldemény fennakadt a miniszterelnöki hivatal biztonsági szolgálatának ellenőrzésén. A boríték pontos tartalmának elemzése még folyamatban van.

Az elmúlt 24 órában hasonló levélbomba érkezett a madridi ukrán nagykövetségre, amelynek egyik munkatársa könnyebben megsérült a kezén, amikor a bomba felrobbant, valamint a Torrejón de Ardozban található katonai légi bázisra és egy zaragozai fegyvergyártó céghez is, utóbbi két helyen nem okozva sérülést.

A katonai támaszpontra küldött levél címzettje a védett létesítmény területén működő Európai Uniós Műholdközpont (SatCen) volt, a gyanús küldeményt az átvilágításkor ott is kiszűrte a biztonsági szolgálat, csakúgy mint az Instalaza nevű vállalatnál, ahol az épületet azonnal evakuálták, a tűzszerészek pedig biztonságos körülmények között felrobbantották a pokolgépet.

Rafael Pérez, a belügyminisztérium biztonsági államtitkára a történtekről tartott sajtótájékoztatón elmondta: csütörtök délelőtt a védelmi minisztériumba is érkezett egy levélbomba, de az sem jutott el a címzetthez, Margarita Robles tárcavezetőhöz.

Az ügyben indult nyomozás első eredményei szerint mind az öt küldemény ugyanonnan származhat, erre utal a külső és tartalmi hasonlóság is, mivel pirotechnikai eszközökben használatos robbanóanyag volt a barna borítékokban. Valószínűsítik továbbá, hogy belföldön adhatták postára a küldeményeket.

Az államtitkár beszámolt arról, hogy a kormányfőnek címzett levélbomba miatt november 24-én elrendelték a közintézmények védelmének fokozását, a madridi ukrán nagykövetségre kézbesített küldemény után pedig megerősítették a biztonságot a spanyolországi diplomáciai képviseleteknél.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a kormány nem tartja indokoltnak az ország terrorkészültségi szintjének növelését.

Kora délután a spanyol rendőrség lezárta az Egyesült Államok madridi nagykövetségének környékét a belvárosban. A külképviseletre a nap folyamán gyanús küldemény érkezett, amelyről kiderült, hogy ugyanolyan levélbombáról van szó, mint amilyet öt másik intézmény is kapott korábban - közölte a belügyminisztérium.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.