Állatok

Egy holland bíróság elutasította, hogy festéklövedékkel riasszanak el farkasokat

A festéklövedékek károsíthatják a farkasokat.

2022.11.30 16:15MTI

Az ügyben eljáró holland bíróság elutasító ítélete alapján a kelet-hollandiai Gelderland tartomány visszavonta szerdán azt az engedélyt, amely lehetővé tette volna az emberek társaságát kereső, de veszélyes farkasok elüldözését paintballfegyverekkel a lakóövezetek közeléből, valamint a turisták által látogatott parkokból, különösen a Hoge Veluwe Nemzeti Parkból.

A Dutch News angol nyelvű holland hírportál beszámolója szerint a Faunabescherming holland környezetvédelmi szervezet támadta meg bírósági keresettel a tartományi döntést, amely szerint a paintball használata megfelel a vonatkozó holland irányelveknek. A szervezet azzal érvelt, hogy a festéklövedékek károsíthatják a farkasokat. A terv sérti a holland természetvédelmi törvényt és a szabadon élő vadállatokra vonatkozó nemzeti szabályozást - tették hozzá.

A holland bíróság szerdán közzétett ítéletében azt írta: a fegyverek használatára vonatkozó engedélyt "nem támasztották alá megfelelően", meghozatala előtt pedig nem végeztek elegendő kutatást sem a lehetséges más eszközök alkalmazására, sem pedig a fiatal farkasok falkakapcsolatára vonatkozóan, valamint a térségben honos, védett fajra gyakorolt lehetséges hatásokról sem.

A hónap elején hozott tartományi döntés egy videó közzététele után született, amelyben egy farkas sétál kisgyermekes családok közelében a Hoge Veluwe Nemzeti Parkban. A videofelvételt megelőzően is már többször tettek közzé fényképeket farkasokról a kelet-hollandiai nemzeti park területén.

A helyi vezetés azért javasolta a paintballfegyvereket az emberek társaságát kereső farkasok eltántorítására, mert véleményük szerint a festékgolyók jelzik, hogy melyik állat szokott hozzá az emberek jelenlétéhez. A farkasok és az emberek közötti távolságnak legalább 30 méternek kell lennie - írták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.