Háború

A főparancsnok azt ígéri, Irán ellenségei mind sírban végzik

A külföldi ellenfelek "nagy lázadást" próbálnak kirobbantani - mondta az IRGC főnöke.

2022.11.29 14:54ma.hu

Az Iszlám Forradalmi Gárda elit alakulatának (IRGC) főparancsnoka, Hoszein Szalami vezérőrnagy figyelmeztette az Egyesült Államokat, Izraelt és más nemzeteket, hogy az Iránban való viszálykeltésre tett kísérletek végső soron visszaütnek, és saját vesztükhöz vezetnek. A megjegyzéseket a keleti Zahedan városában tette vasárnap, amikor a Baszidzs biztonsági milícia 15 000 tagjához szólt.

"Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Izrael, Németország, Franciaország és a Szaúd-ház mind megpróbálnak feszültséget szítani Iránban a megosztó médiájuk segítségével. A nemzet azonban teljes mértékben éber. Az ellenségeknek sok vágyálmuk van, és téveszmékben élnek" - mondta Szalami a milicistáknak.

A parancsnok különösen Washingtont és Londont vádolta azzal, hogy gyarmati uralmat akarnak visszaállítani Irán felett, és figyelmeztetett, hogy a kísérletek "nagy felbujtást és ez a világháború majd az ellenségek temetőjévé fog válni".

"Az Egyesült Államok, amely különböző háborúkban emberek tízmillióit tizedelte meg, és a kínzóeszközök és tömegpusztító fegyverek exportőre, valamint Nagy-Britannia, amely világszerte mészárlásokat követett el, és gyarmati gondolkodásmóddal rendelkezik, manapság az iráni nemzetnek próbál ártani. Ez azonban soha nem fog nekik sikerülni" - mondta.

Iránban hónapok óta erőszakos tüntetések zajlanak, amelyek Mahsa Amini, egy 22 éves nő halála miatt robbantak ki, akit szeptemberben tartóztatott le az iráni erkölcsrendészet, mert állítólag "nem megfelelően" viselte a hidzsábját, és aki órákkal később meghalt. Amini családja úgy véli, hogy őrizetben halálra verték. Az iráni hatóságok azonban kitartanak amellett, hogy a nő halálát egy nyolcéves korában elvégzett jóindulatú agydaganat műtétje okozta.

Teherán külföldi ellenfeleket vádol a tüntetések eltérítésével és irányításával, amelyek a kormány által terrorcselekménynek minősített incidensek sorában halálos támadásokhoz vezettek kormányzati létesítmények ellen. Ebrahim Raisi elnök a hónap elején azt mondta, hogy Washington megpróbálja destabilizálni Iránt azáltal, hogy a törvényes tiltakozások álcája alatt zavargásokat szít, és ezzel a Líbiában és Szíriában - két olyan országban, ahol polgárháborúk törtek ki - alkalmazott példát követi.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.