Háború

Meghiúsult az ukrán terrorcselekmény Zaporizzsjában - Moszkva

Kijev akart robbantást okozni egy piacon - állítja az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat.

2022.11.28 15:18ma.hu

Az ukrán hatóságok bombát akartak robbantani az oroszországi Zaporizzsjai terület Melitopol városának egyik piacán - közölte hétfőn közleményben az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB). Hozzátették, hogy a gyanúsítottakat őrizetbe vették, és beismerta a tervét.

Az FSZB szerint három ukrán állampolgárt, köztük két Ukrajnában korábban büntetett előéletű személyt fogtak el, akik a helyszínre hajtottak, hogy robbanószert helyezzenek el. Moszkvába szállították őket, és terrorizmussal, valamint illegális fegyvertartással vádolják őket.

Az FSZB közzétett egy videót két férfiról, akiknek az arca elmosódott, és akik azt mondták, hogy az ukrán különleges szolgálatok szervezték be őket. Az egyik férfi azt állította, hogy az ukrán tisztviselők megígérték, hogy "felmentik" őt egy rablás elkövetése miatt, ha beleegyezik, hogy Melitopolba utazik, és ott "egy nyilvános helyen robbantást hajt végre".

A fogvatartott hozzátette, hogy megadták neki egy fegyverraktár helyét, ahonnan két kézifegyvert, egy gránátot és "detonátorral ellátott robbanóanyagot" szerzett.

A második gyanúsított azt állította, hogy azt mondták neki, hogy készítsen "házi készítésű robbanószerkezetet". Egy harmadik letartóztatott, egy nő, aki a videón orvosi maszkot viselve jelent meg, azt mondta, hogy ő vitte a férfiakat "egy olyan helyre, ahol a bombát akarták elhelyezni".

Zaporizzsjai terület három másik volt ukrán területtel együtt szeptemberben tartott népszavazások után csatlakozott Oroszországhoz.

Az Azovi-tenger mellett fekvő Melitopolnak a konfliktus előtt közel 149 ezer lakosa volt. Gépipari és mezőgazdasági központ, és több vegyi üzemmel is rendelkezik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.