Gyász

Hirtelen elhunyt a fehérorosz külügyminiszter

A 64 éves Vlagyimir Makej 2012 óta töltötte be a tisztséget

2022.11.26 14:41ma.hu

Vlagyimir Makej fehérorosz külügyminiszter szombaton váratlanul elhunyt - jelentette a Belta hírügynökség a minisztérium szóvivőjére, Anatolij Glazra hivatkozva. Egy évtizeden át töltötte be tisztségét.

A hírügynökség nem közölt részleteket a 64 éves férfi halálának körülményeiről vagy okairól. A tervek szerint a következő napokban találkozott volna orosz kollégájával, Szergej Lavrovval.

Makey karrierdiplomataként 1993 óta dolgozott a fehérorosz külügyminisztériumban, miután elvégezte az osztrák diplomáciai akadémiát Bécsben. Képviselte Fehéroroszországot az Európa Tanácsban, és az 1990-es években a párizsi fehérorosz nagykövet tanácsadója volt.

A 2000-es években Alekszandr Lukasenka elnök tanácsadójaként dolgozott, majd 2008 és 2012 között az elnöki adminisztrációt vezette, mielőtt a külügyminiszteri posztot elfoglalta.

Egy nappal a halála előtt Makey találkozott a Vatikán minszki nagykövetével, Ante Joziccsal. A találkozóval a Vatikán és Fehéroroszország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 30. évfordulóját ünnepelték. A miniszter és a nagykövet megvitatták a kétoldalú kapcsolatokat, valamint a katolikus egyház helyzetét Fehéroroszországban - közölte akkor a minisztérium.

November elején a miniszter Indiába látogatott, ahol diplomatákkal és vállalkozókkal találkozott. Makey indiai kollégájával, Subrahmanyam Jaishankarral a kétoldalú kereskedelmi és gazdasági együttműködésről is tárgyalt - közölte a belarusz külügyminisztérium. Az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus témájában a két diplomata "békés eszközökkel történő gyors megoldásra" szólított fel - tette hozzá a minisztérium.

Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő közölte, hogy Moszkvát megdöbbentette a vezető diplomata halálhíre.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.