Háború

Zelenszkij felesége azt állítja, hogy az ukránok készek a szenvedésre

A fagyos hideg és az áramhiány "nem a legrosszabb dolog" - mondta a BBC-nek.

2022.11.25 20:26ma.hu

Az ukránok készek éveken át elviselni a fűtés- és áramkimaradásokat, ha az ország végül csatlakozhat az EU-hoz - állította Elena Zelenszkaja firstlady a BBC-nek adott interjújábana pénteken.

A brit műsorszolgáltatónak nyilatkozva az ukrán energetikai létesítményeket ért több hetes orosz támadások után Zelenszkaja azt mondta, hogy az ukránok "készek elviselni" egy kegyetlen telet, ha az ország uniós tagságra irányuló pályázata sikeres lesz.

Vlagyimir Zelenszkij elnök felesége idézett egy nemrégiben készült közvélemény-kutatást, amely állítólag azt állapította meg, hogy az ukránok 90 százaléka két-három évig elviselné az áram- és fűtéshiányt, ha az ország utána az európai blokk tagjává válhatna.

"Annyi szörnyű kihíváson vagyunk túl, annyi áldozatot láttunk, annyi pusztítást, hogy az áramszünet nem a legrosszabb dolog, ami velünk történhet" - mondta a BBC-nek.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen biztatására Ukrajna februárban kérte az uniós tagságot, és júniusban elfogadták tagjelöltként. Kijev azonban nem csatlakozhat a blokkhoz, miközben fegyveres konfliktusban áll szomszédjával, és egyes tagállamok rámutattak, hogy a nemzetnek ki kell gyomlálnia a korrupciót, meg kell tisztítania emberi jogi helyzetét és meg kell erősítenie a jogállamiságot, mielőtt a tagságra pályázhatna.

Miközben Ukrajnában csökken a hőmérséklet, Oroszország továbbra is katonai jelentőségű célpontokat támad országszerte, köztük erőműveket és gázlétesítményeket. Szerdán Kijev, Harkov, Odessza, Lviv és más városok infrastrukturális objektumok elleni nagyszabású rakétatámadások hullámát jelentették.

Vitalij Klitschko kijevi polgármester csütörtökön kijelentette, hogy az ukrán főváros 70 százaléka áram nélkül maradt a csapások következtében, míg Ukrajna legnagyobb magán áramszolgáltatójának vezérigazgatója a múlt héten felszólította a polgárokat, hogy fontolják meg az ország elhagyását télire, hogy csökkentsék a megrongálódott hálózat terhelését.

Oroszország október 10-e óta veszi célba Ukrajna energetikai létesítményeit, miután Kijevet az orosz infrastruktúra, köztük a stratégiailag fontos krími híd elleni "terrorista" támadásokkal vádolta. A rakéta- és drónkampány "az [Ukrajna] katonai potenciáljával közvetlenül vagy közvetve összefüggő célpontokra" összpontosított - közölte csütörtökön Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.