Háború

Újabb tüzérségi támadás Donyeck ellen

A legutóbbi támadás éppen Zelenszkij elnök ENSZ Biztonsági Tanácsban tartott beszéde előtt érte a várost.

2022.11.24 07:05ma.hu

Egyes hírforrások szerint az ukrán hadsereg szerdán késő este nehéztüzérséggel vette célba Donyeck lakónegyedeit, a lövedékek a jelentések szerint a város több kerületét is eltalálták. Helyi megfigyelők szerint legalább tíz 155 milliméteres lövedéket lőttek ki az ukrán ellenőrzés alatt álló város külterületéről este fél 12 körül.

A RIA Novosztyi tudósítója megerősítette, hogy Donyeck különböző területein három különálló robbanást hallott. A szemtanúk által rögzített felvételeken a robbanások hangja hallatszott, a közösségi médiában megosztott helyszíni képeken pedig több ház és jármű sérült meg a késő esti támadás során.

Egyelőre nem érkezett információ az esetleges civil áldozatokról.

A támadás egy sor kisebb tüzérségi csapást követett a nap folyamán korábban, és nem sokkal az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülése előtt történt, amelyen Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök "terrorista államként" vádolta meg Oroszországot, amiért Ukrajna energetikai infrastruktúráját vette célba.

Donyeck városa február óta szinte naponta tüzérségi és rakétatámadásoknak van kitéve, de valójában 2014 óta folyamatos a konfliktus. Kijev szerint az oroszok lőnek, az oroszok szerint az ukránok.

Donyeck, a névadó köztársaság fővárosa nemrég csatlakozott Oroszországhoz három másik, korábban ukrán régióval együtt, a szeptember végén tartott népszavazásokat követően. Kijev, valamint nyugati támogatói elutasították a népszavazásokat, mint "látszat" szavazásokat, és továbbra is Ukrajna részének tekintik a területeket.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.