Ukrajnai háború

Zelenszkij az ENSZ BT összehívását követeli az orosz rakétatámadások miatt

"Civilek meggyilkolása, a polgári infrastruktúra lerombolása terrorcselekmények."

2022.11.23 21:01MTI

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök utasította Ukrajna ENSZ-nagykövetét, hogy a szerdai orosz rakétacsapások miatt követelje a Biztonsági Tanács rendkívüli ülésének összehívását.

Ezt Zelenszkij maga közölte a Twitteren. "Civilek meggyilkolása, a polgári infrastruktúra lerombolása terrorcselekmények. Ukrajna továbbra is határozott választ követel a nemzetközi közösségtől ezekre a bűncselekményekre" - szögezte le az elnök bejegyzésében.

Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka a Facebookon ítélte el a szerdai orosz rakétatámadásokat. "Az ukrán hadsereg legyőzésére képtelen ellenség civilek, hőerőművek, egészségügyi intézmények, sőt csecsemők ellen is hadat visel" - fogalmazott a főparancsnok, utalva arra, hogy egy szerdára virradóra végrehajtott orosz rakétatámadás során találat ért egy szülészeti osztályt Zaporizzsja megyében, és meghalt egy újszülött.

Tájékoztatása szerint az orosz erők 67 rakétát lőttek ki Ukrajnára, ebből csak a fővárosra, Kijevre harmincat. Utóbbiból húszat semmisített meg az ukrán légvédelem. Megerősítette, hogy országszerte 51 rakétát és öt drónt semmisítettek meg még becsapódás előtt az ukrán erők.

Zaluzsnij köszönetet mondott a partnerországoknak az Ukrajnának adott légvédelmi és rakétaelhárító rendszerekért kiemelve, hogy "az európai béke közvetlenül függ Ukrajna stabilitásától és biztonságától".

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.