Háború

Legalább kétmillió ukrán fog elvándorolni a télen - WHO

A WHO egyik magas rangú tisztviselője szerint a folyamatos konfliktus az állampolgárok mentális egészséget is súlyosan megviseli.

2022.11.22 17:25ma.hu

Az idei tél "életveszélyes" lehet "több millió" ukrán számára - figyelmeztetett Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális igazgatója. Várhatóan akár hárommillió ukrán is elvándorol "meleget és biztonságot keresve" - mondta Kluge hétfőn egy kijevi sajtótájékoztatón.

"Arra számítunk, hogy további 2-3 millió ember hagyja el otthonát meleg és biztonság keresése céljából. Egyedi egészségügyi kihívásokkal kell szembenézniük, többek között olyan légúti fertőzésekkel, mint a Covid-19, a tüdőgyulladás és az influenza, valamint a diftéria és a kanyaró komoly kockázatával az aluloltott lakosság körében" - jelentette ki Kluge.

Azok, akik otthon maradnak, valószínűleg kénytelenek lesznek "alternatív fűtési módszereket" választani - mondta a tisztviselő, figyelmeztetve, hogy az olyan dolgok, mint a faszén vagy fa elégetése, vagy a dízelüzemű generátorok, illetve az elektromos fűtőberendezések használata szintén egészségügyi kockázatokat hordoznak.

Ezek közé tartozik "a mérgező anyagoknak való kitettség, amelyek károsak a gyermekek, az idősek, valamint a légzőszervi és szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők számára, valamint a véletlen égési és egyéb sérülések" - mondta.

Kluge szerint a folyamatban lévő konfliktus az ukránok mentális egészségét is súlyosan megviseli. Közülük mintegy 10 millióan már most "ki vannak téve az olyan mentális zavarok kockázatának, mint az akut stressz, a szorongás, a depresszió, a kábítószer-használat és a poszttraumás stressz zavar vagy PTSD" - mondta a tisztviselő.

Az ENSZ legfrissebb adatai szerint Ukrajnából több mint 7,8 millió menekült vándorolt Európába a Moszkva és Kijev között február végén kirobbant konfliktus közepette. Közülük mintegy 4,7 milliót regisztráltak ideiglenes védelemre vagy hasonló nemzeti védelmi rendszerekre az EU-ban. A menekültek jelentős része azonban Oroszországba ment, ahol több mint 2,8 millió menekültet regisztráltak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.