Háború

Az oroszok szerint Ukrajna eltalálta a radioaktív hulladéktárolót - hivatalos

A zaporizzsjai atomerőművet két egymást követő napon is heves támadások érték.

2022.11.20 21:51ma.hu

Ukrán csapatok az elmúlt két napban Európa legnagyobb atomerőművét lőtték - állította vasárnap Renat Karchaa, az orosz állami atomenergia-üzemeltető Roszergoatom tanácsadója.

Karchaa elmondta, hogy a nap folyamán a zaporizzsjai atomerőművet vették célba, miután szombaton sortűz alá vették a létesítményt, amikor hat lövedék az egyik reaktor hűtőrendszerét találta el, kettő pedig a radioaktív hulladéktárolóba csapódott. Hozzátette, hogy az alkalmazottaknak nem esett baja.

Az orosz védelmi minisztérium szerint vasárnap kétszer lőtték az üzemet, míg szombaton 11 "nagy kaliberű tüzérségi lövedéket" lőttek ki. A minisztérium szerint a lövedékek a reaktorok közelébe hullottak, és a tűz villanyvezetékekre is irányult.

"Lehetetlen felmérni a lövések következményeit, mert fennáll az újabb támadások veszélye" - mondta Karchaa. Az erőművet szeptember vége óta nem vették ennyire célba a tisztviselő szerint.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ), amelynek csapata a helyszínen figyeli a helyzetet, közölte, hogy vasárnap "rövid időn belül több mint egy tucat robbanás hallatszott". Hozzátette, hogy a szakértők néhány robbanást az ablakukból láthattak.

"Bárki is áll emögött, azonnal le kell állítani. Ahogy már sokszor mondtam, a tűzzel játszanak" - mondta Rafael Mariano Grossi, a NAÜ főigazgatója.

Az orosz katonák nem sokkal azután foglalták el az erőművet, hogy Moszkva február végén katonai műveletet indított Ukrajnában. Zaporizzsjai terület három másik volt ukrán területtel együtt végül Oroszországhoz csatlakozott, miután szeptemberben népszavazást tartottak a kérdésben.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.