Bűnügy

Az elmúlt évtized legaktívabb pénzhamisító bűnbandáját számolták fel Spanyolországban

A csoport működése során több mint 8 millió euró értékű hamis pénzt gyártott.

2022.10.06 23:30MTI

Az elmúlt évtized legaktívabb, 500 eurós bankjegyekre szakosodott pénzhamisító bűnbandáját számolták fel Spanyolországban a hatóságok az Europol támogatásával.

A spanyol belügyminisztérium csütörtöki tájékoztatása szerint a csoport működése során több mint 8 millió euró értékű hamis pénzt gyártott.

A szeptember végén végrehajtott akcióban a rendőrök egy időben kilenc helyszínen csaptak le, és 12 embert tartóztattak le, köztük a bandát irányító nyomdászt.

A nyomozás 2021 közepén indult, miután kiváló minőségű hamis 500 eurós bankjegyek bukkantak fel a kereskedelmi forgalomban. Majd egy másik akcióban egy Barcelonához közeli településen több mint 4 millió értékben hamis 500 eurósokat találtak egy zsákban. A vizsgálat megállapította, hogy mind ugyanabból a hamisításból származnak.

A bankók ráadásul számos közös vonást mutattak egy korábbi, 2009-es esetben előkerült készpénzzel, így kezdtek el nyomozni az akkori elkövető után.

A férfiről kiderült: a picassenti börtönben megismert rabtársaiból szervezett bandát. Az általuk előállított hamist pénzt bűncselekmények elkövetésére, például drog vásárlására használták fel kisebb mennyiségekben, különböző városokban.

A hamisításnak a koronavírus-járvány vetett véget, ugyanis a korlátozások miatt nem tudták tovább beszerezni a hamisítványok előállításához szükséges anyagokat Kínából - olvasható a belügyminisztérium közleményében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.