Illegális bevándorlás

Több mint hetvenezer migráns érkezett az olasz partokhoz az év eleje óta

Az elmúlt 24 óra alatt érkező újabb csoportokkal 72 ezer fölé nőtt az év eleje óta az olasz partokhoz érkező migránsok száma a belügyminisztérium szerdai adatai szerint.

2022.10.06 02:30MTI

Az elmúlt 24 óra alatt érkező újabb csoportokkal 72 ezer fölé nőtt az év eleje óta az olasz partokhoz érkező migránsok száma a belügyminisztérium szerdai adatai szerint.

Lampedusa szigetén 80-an kötöttek ki két külön hajóval. Az egyiken gazdasági bevándorlónak számító tunéziaiak utaztak, a másik csoportban Gambiából, Szenegálból, Szudánból, Egyiptomból, valamint Bangladesből származó emberek.

A dél-olaszországi sziget táborában jelenleg 370-en tartózkodnak, ami az egyik legkevesebb az idén.

Több mint százan érkeztek Reggio Calabria partjaihoz is, ők Törökország irányából keltek át a Földközi-tengeren. A tartományba az év eleje óta több mint 9000 bevándorló érkezett.

A belügyi tárca honlapján feltüntetett adatok szerint az idén már több mint 72 ezren érkeztek Olaszországba. A tavalyi év ugyanezen időszakában valamivel kevesebb mint 48 ezer volt a számuk, 2020-ban több mint 24 ezer.

A trieszti pénzügyőrség közlése szerint a régióban 141 olyan bevándorlót azonosítottak, aki jogtalanul részesült a 2019-ben bevezetett alapjövedelemben, ellenük hivatalos eljárás indult. Ezek a bevándorlók táborokban élnek állami támogatásból, de adathamisítással fejenként 400 és 800 euró közötti összeget vettek fel 9 hónapon át.

A szeptember 25-i olasz parlamenti választást követően Giorgia Meloni, a jobboldali koalíció miniszterelnök-jelöltje még nem közölte leendő kormánya névsorát, amely az új parlament október 13-i megalakulása után kerülhet nyilvánosságra. A belügyminiszteri poszt várományosa Matteo Salvini, a Liga vezetője, aki 2018 és 2019 között már vezette a tárcát. A Liga vezetősége keddi ülésén több minisztérium "megszerzését" szorgalmazta a kormányalakítási tárgyalásokon. A Liga vezetőségi tagja, Giancarlo Giorgetti a belügyminiszteri poszt "természetes" várományosának nevezte Salvinit. Sajtóértesülések esélyesnek tartják Matteo Piantedosit, aki jelenleg Róma prefektusa, korábban pedig Salvini kabinetfőnöke volt. Utóbbi esetben Matteo Salvini és a Liga más jelentős tárcát kaphatna az alakuló új olasz kormányban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.