Ukrajnai háború

Frontex: egy hét alatt több mint 53 ezer orosz állampolgár lépett be az unió területére

Az Oroszország által bejelentett részleges katonai mozgósítás ellenére az orosz állampolgárok uniós belépési mutatója stabil.

2022.10.05 16:20MTI

A múlt héten több mint 53 ezer orosz állampolgár lépett be az Európai Unió területére, 20 százalékkal kevesebb, mint az azt megelőző héten - közölte az EU határ- és partvédelmi ügynöksége (Frontex) szerdán.

A varsói központú uniós ügynökség tájékoztatása szerint az Oroszország által bejelentett részleges katonai mozgósítás ellenére az orosz állampolgárok uniós belépési mutatója stabil, várhatóan azonban csökkenni fog a szigorodó uniós vízumpolitika, valamint a hadköteles férfiak távozását akadályozó orosz intézkedések miatt.

Az orosz állampolgárok többsége a finn határátkelőhelyeken keresztül lép be az EU-ba, közülük a legtöbben, a múlt héten érkező 53 ezerből több mint 29 ezren Finnországban is maradtak eddig - írták.

Közölték továbbá, hogy az Ukrajna elleni orosz háború hét hónappal ezelőtti kezdete óta több mint 1 millió 356 ezer orosz állampolgár lépett be valamelyik uniós országba a szárazföldi határokon keresztül. Ezzel párhuzamosan viszont több mint 1 millió 314 ezer orosz állampolgár visszatért Oroszországba.

Az orosz beutazók többsége érvényes, az EU-tagállamok vagy a schengeni társult országok által kiállított tartózkodási engedéllyel vagy vízummal, illetve kettős állampolgársággal rendelkezik.

Az uniós ügynökség szerint az orosz állampolgárok uniós beutazását valószínűleg korlátozni fogja mind a szigorodó uniós vízumpolitika, mind pedig az Oroszország által meghozott intézkedések, amelyeknek a célja akadályozni a hadköteles férfiakat az ország elhagyásában.

Becslések szerint az illegális határátlépések száma nőni fog, ha Oroszország úgy dönt, hogy lezárja határait a behívható férfiak előtt - tette hozzá jelentésében az EU határ- és partvédelmi ügynöksége.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.