Béke?

Oroszország legfelsőbb bírósága döntött a Donbász, Herszon és Zaporizzsja csatlakozási szerződéseiről

A bírák kimondták, hogy a dokumentumok az alkotmány értelmében jogszerűek.

2022.10.02 14:29ma.hu

A Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok (DPR és LPR), valamint a Herszon és Zaporizzsjai terület Oroszországhoz való csatlakozásáról szóló szerződések teljes mértékben összhangban vannak az alkotmánnyal - döntött vasárnap az ország legfelsőbb bírósága.

Az orosz alkotmánybíróság külön-külön vizsgálta a négy szerződést, miután Vlagyimir Putyin elnök pénteken aláírta azokat.

A következő lépés, hogy a dokumentumokat a parlament mindkét háza ratifikálja. Az alsóház, az Állami Duma hétfőn tervezi a ratifikációról való szavazást.

A DPR és az LPR nem sokkal a 2014-es kijevi puccs után szakadt el Ukrajnától. Herszon és Zaporizzsja régió azután nyilvánította ki függetlenségét Ukrajnától, hogy orosz csapatok foglalták el őket a szomszédos országban februárban indított moszkvai katonai offenzíva során.

A négy terület a szeptember 23. és 27. között tartott népszavazásokon elsöprő többséggel szavazott az Oroszországhoz való csatlakozás mellett.

Kijev a nyugati országokkal együtt törvénytelennek tartja a csatlakozást, és megfogadták, hogy nem ismerik el.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.