Energiaválság

Visszaesett a Török Áramlaton keresztül az EU-ba irányuló orosz gázexport

Hollandia a hét elején visszavonta a vezeték kiviteli engedélyét.

2022.10.01 18:03ma.hu

A TurkStream gázvezetéken keresztül az EU-ba irányuló orosz gázforgalom negyedével csökkent szeptember végén az augusztus végihez képest - jelentette szombaton a Vedomosztyi című orosz lap.

A jelentés szerint, amely az európai szállítási rendszerüzemeltetők szövetségének adataira hivatkozott, szeptember 29-én mintegy 32 millió köbméter gázt szállítottak az EU-ba a török-bolgár határon lévő Strandzha 2-Malkoclar belépési ponton keresztül. Ez mintegy 25%-kal kevesebb, mint augusztus végén, amikor a vezeték naponta mintegy 43 millió köbméter gázt szállított.

Csütörtökön a TurkStream gázvezeték orosz tulajdonú üzemeltetője, a South Stream Transport közölte, hogy Hollandia visszavonta gázexport-engedélyét az Oroszország elleni legújabb uniós szankciócsomag miatt, amely az Oroszországnak szánt csövek exportjának és szállításának tilalmát vonja maga után. A holland hatóságok az engedély idő előtti visszavonásáról szóló döntésük bejelentésekor arra is hivatkoztak, hogy tilos az áruk szállítása és a szolgáltatások nyújtása, beleértve a műszaki segítségnyújtást és a csővezeték karbantartását Oroszország kizárólagos gazdasági övezetében és kontinentális talapzatán.

Az engedély visszavonásának hírére az európai gáz határidős jegyzései megugrottak, pénteken 10%-kal, ezer köbméterenként 2087 dollárra, azaz megawattóránként 205,995 euróra
.
A South Stream Transport azonban később megjegyezte, hogy a szankciók nem korlátozzák kifejezetten a gázvezetéken keresztül történő szállítást. A vállalat már kérvényezte az exportengedély megújítását.

Az üzemeltető képviselői elmondták, hogy a Török Áramlaton keresztül Európába szállított gáz támogatja a régió energiabiztonságát, és a vezeték emiatt valószínűleg mentesül a szankciók alól.

A TurkStream egy kétvezetékes rendszer, amelynek kapacitása évi 31,5 milliárd köbméter gáz. Orosz gázt szállít a Fekete-tengeren keresztül Türkiába, onnan pedig Dél- és Délkelet-Európa országaiba. Mivel az Északi Áramlat-1 jelenleg nem üzemel a héten bekövetkezett szivárgás miatt, a TurkStream az egyetlen megmaradt gázszállító rendszer, amely az Ukrajnán átvezető tranzitvezeték mellett gázt szállít Európába.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénteken azt mondta, hogy a TurkStream engedélyének visszavonása nem befolyásolja a működését, és a gázszállítások folytatódnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.