Energiaválság

Azonosítatlan drónokat észleltek az Északi Áramlat robbanásai előtt - Norvégia

Szeptemberben megugrott a pilóta nélküli repülőgépek száma a tengeri platformok közelében - jelentették az energetikai dolgozók.

2022.10.01 03:24ma.hu

Norvégia tengeri energiaipari üzemeltetői arról számoltak be, hogy egyre több azonosítatlan drónt észleltek a platformjaik közelében az orosz Északi Áramlat 1 és 2 gázvezetékek nyilvánvaló szabotázsát megelőző napokban.

A Norvég Kőolajbiztonsági Hatóság csütörtökön megbeszélést tartott az ország olaj- és gáziparának tagjaival, és figyelmeztette őket, hogy a közelmúltbeli jelentések "megnövekedett dróntevékenységre" utalnak a norvég kontinentális talapzat (NCS) felett.

"Ezek a járművek különböző méretűek voltak, és jelenlétük - különösen szeptemberben - egyre fokozódott" - közölte a hivatal, hozzátéve, hogy a drónészleléseket a norvég rendőrség vizsgálja.

Az ügynökség múlt pénteken kelt levelében figyelmeztette a norvég tengerészeti és légügyi hatóságokat, hogy az NCS-en működő energiaipari üzemeltetők "a közelmúltban számos, a tengeri létesítmények közelében lévő azonosítatlan drónokkal/repülőgépekkel kapcsolatos megfigyelésről adtak figyelmeztetést/bejelentést".

Három nappal a levél elküldése után és az NCS-től mintegy 1000 km-re (620 mérföldre) délre szivárgást jelentettek az Északi Áramlat 2 vezeték mentén, majd egy nappal később két szivárgást az Északi Áramlat 1 vezeték mentén, mindez a dán Bornholm sziget közelében.

A svéd parti őrség szerint csütörtökig összesen négy szivárgást fedeztek fel az Oroszországból Németországba tartó gázvezeték-pár mentén.

Svédország és Dánia csütörtökön közölte az ENSZ Biztonsági Tanácsával, hogy "legalább két, több száz kilogramm TNT-nek megfelelő detonáció" történt a szivárgások helyszínein. A két északi ország a tettes azonosítása nélkül azt írta, hogy "minden rendelkezésre álló információ arra utal, hogy ezek a robbanások szándékos cselekmény eredménye".

Míg az ukrán kormány és néhány amerikai szakértő Oroszországot hibáztatta a saját vezetékének megtámadásáért, Moszkva nyugati érintettséget feltételezett. "Már rendelkezünk bizonyos anyagokkal, amelyek nyugati nyomra utalnak a terrortámadás megszervezésében és végrehajtásában" - mondta pénteken újságíróknak Szergej Nariskin, az orosz Külföldi Hírszerző Szolgálat igazgatója.

Joe Biden amerikai elnök február elején azt mondta, hogy az Egyesült Államok "véget vet" az Északi Áramlat 2 beruházásnak, ha orosz csapatok lépnek be Ukrajnába, és egy riporternek azt mondta: "Ígérem, képesek leszünk rá". Emellett az Egyesült Államok vezette NATO-szövetség júniusban víz alatti drónok részvételével hadgyakorlatot tartott Bornholm közelében, míg a múlt héten amerikai katonai hajókat láttak a sziget közelében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.