Háború

Putyin az új területeket ünneplő hatalmas tömeg előtt beszélt - videó

Az egykori ukrán területek a "történelmi anyaországuk" mellett döntöttek - állította az orosz vezető.

2022.09.30 16:31ma.hu

Vlagyimir Putyin orosz elnök péntek este a moszkvai Vörös téren összegyűlt több ezer emberhez szólt, aki ünnepelte a négy volt ukrán régió beolvasztásának kezdetét, amelyek elsöprő többséggel szavaztak az Oroszországhoz való csatlakozás mellett.

Putyin érzelmes beszéde néhány órával azután hangzott el, hogy aláírta a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok, valamint a Herszon és Zaporizzsjai régió felvételéről szóló szerződéseket az Oroszországi Föderációba. Az aláírási ceremónia a hivatalos csatlakozási folyamat kezdetét jelentette, amelynek során a szerződéseket az Alkotmánybíróság és a parlament mindkét kamarája felülvizsgálja.

Azt állítva, hogy Oroszország volt az, amely eredetileg "megteremtette a modern Ukrajnát" azzal, hogy Moszkva "történelmi területeit" átadta neki, Putyin azt mondta, hogy a modern Oroszország most megadta az e régiókban élő embereknek "a választás jogát".

"Az emberek eljöttek a népszavazásra, és meghozták döntésüket: a történelmi anyaországukkal, Oroszországgal akarnak lenni" - mondta a tömeg tapsa közepette.

Putyin azt állította, hogy az ukrán hatóságok évtizedeken át sikertelenül próbálták felszámolni az emberek "történelmi identitását", megsemmisíteni hagyományaikat és megtiltani nekik, hogy anyanyelvükön beszéljenek.

"Ezek az emberek a szívükben hordozták a történelmi hazájuk iránti szeretetet, és ezt adták tovább gyermekeiknek" - mondta az elnök, hozzátéve, hogy Oroszország nemcsak megnyitja kapuit, hanem "megnyitja előttük a szívét".

"Üdvözöljük itthon" - mondta, mire a tömeg "Oroszország" skandálásba kezdett.

Putyin a beszédet arra is felhasználta, hogy több ígéretet tegyen: az új területek biztonságának javítására, gazdaságuk fellendítésére, valamint iskolák és kórházak építésére.

"Erősebbek lettünk, mert együtt vagyunk. Az igazság mögöttünk van, az igazság pedig erőt, és így győzelmet jelent. A győzelem a miénk lesz" - mondta végezetül Putyin, mielőtt kezet fogott a régiók vezetőivel, akik csatlakoztak hozzá a színpadon.

Közben csütörtökön, a Putyin által "történelmi napnak" nevezett esemény előestéjén Antonio Guterres ENSZ-főtitkár felszólította a Kremlt, hogy "lépjen vissza a szakadék széléről", és állítsa le a négy ukrán régió "annektálását".

Guterres arra is figyelmeztette Oroszországot, hogy sem az új területek Oroszországhoz csatolását, sem a népszavazások eredményeit nem ismerik el törvényesnek. Moszkva viszont azzal vádolta a főtitkárt, hogy visszaél hatalmával, amikor az ENSZ nevében politikai nyilatkozatokat tesz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.