Energiaválság

A lengyel szejm megszavazta a kedvezményes lakossági energiaárakról szóló tervezetet

Jövőre kétezer kilowattóra éves fogyasztásig kedvezményes, az idei szintnek megfelelő lakossági energiaárakat vezetnek be.

2022.09.29 16:42MTI

Megszavazta csütörtökön szinte egyhangúlag a lengyel szejm azt a tervezetet, melynek értelmében jövőre kétezer kilowattóra éves fogyasztásig kedvezményes, az idei szintnek megfelelő lakossági energiaárakat vezetnek be.

A lengyel kormány hétfőn hagyta jóvá a tervezetet, amely most a szenátus elé kerül. Az alsóházban csak egy képviselő szavazott ellene, 26 ellenzéki képviselő pedig tartózkodott a szavazástól.

A javasolt csomag értelmében 2023-ban minden háztartásnak évi kétezer kilowattóra fogyasztásig garantálják az ideivel azonos tarifát. A fogyatékossággal élőkről gondoskodó családok számára magasabb, 2600 kilowattóra fogyasztási küszöböt szabnak meg, a nagycsaládok és a gazdák háztartásai esetében a megemelt küszöb 3 ezer kilowattóra lesz.

A küszöb túllépése esetén a háztartások a piaci tarifa szerint fizetnek majd a többletfogyasztásért.

Mateusz Morawiecki kormányfő szerint a kedvezményes árakkal a lengyel háztartások mintegy 66 százaléka élhet.

Emellett egyszeri támogatást kapnak azok a háztartások, amelyek alapvetően villamos energiával fűtenek. A támogatás évi 5 megawattóra alatti fogyasztás esetében ezer zloty (85 400 forint), a magasabb fogyasztás esetében pedig 1500 zloty (128 ezer forint).

Külön 10 százalékos árkedvezményt kapnak 2024-ben azok a háztartások, amelyek idén októbertől a jövő év végéig 10 százalékkal csökkentik áramfogyasztásukat.

A közigazgatási intézményeket viszont kötelezték arra, hogy december 1-jétől a jövő év végéig csökkentsék 10 százalékkal az áramfogyasztást. Ellenkező esetben ezen intézmények vezetőit akár 20 ezer zlotys (1,7 millió forintos) bírsággal sújtják.

Az energiavállalatoknak egy különalapból kompenzálják a villamosenergia-árak befagyasztását és a kedvezményeket, amelyek költségeit maximum 26,8 milliárd zlotyra (2300 milliárd forintra) irányozták elő.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.