Energiaválság

Svédország az Északi Áramlat újabb, negyedik szivárgására bukkant

Stockholm és Koppenhága gazdasági zónáiban két-két törés van.

2022.09.29 10:35ma.hu

A svéd parti őrség közölte, hogy felfedezte a negyedik Északi Áramlat gázvezeték szivárgását. A kulcsfontosságú infrastruktúrát a hét elején egy állítólagos szabotázsakció során megrongálták.

Kezdetben úgy vélték, hogy a Balti-tenger fenekén lévő vezetékek három helyen sérültek meg, az Északi Áramlat 1 és az Északi Áramlat 2 két vezetékét érintette a szivárgás.

Jenny Larsson, a svéd parti őrség szóvivője azonban csütörtökön a Svenska Dagbladet című lapnak azt mondta, hogy valójában négy szivárgás van a tenger alatti infrastruktúrában. "Ebből a négyből kettő Svédország kizárólagos gazdasági övezetében van" - mondta Larsson, hozzátéve, hogy a másik kettő a dán kizárólagos övezetben van.

A dán hatóságok hétfőn fedezték fel a szivárgásokat az orosz földgáznak az EU-ba történő szállítására épített vezetékeken, miután az üzemeltető nyomásvesztést jelentett mind az Északi Áramlat 1, mind az Északi Áramlat 2 vezetékeken.

A dán és a svéd hatóságok később közölték, hogy Bornholm szigetének közelében tenger alatti robbanássorozat történt. Ennek hatására Oroszország, az Egyesült Államok és Svédország azt feltételezte, hogy a szivárgás szándékos cselekmény eredménye lehetett.

Az EU "szabotázsakciónak" minősítette az incidenst, és arra figyelmeztetett, hogy "az aktív európai energiainfrastruktúra bármilyen szándékos megzavarása elfogadhatatlan, és a lehető leghatározottabb válaszlépéseket vonja maga után".

A vezetékek az ukrajnai konfliktus kezdete óta a Moszkva és Brüsszel közötti energetikai patthelyzet középpontjában állnak.

Az Északi Áramlat 2 2021 szeptemberében készült el, de soha nem kezdte meg kereskedelmi üzemét, mivel Németország határozatlan időre leállította annak tanúsítását, míg az Északi Áramlat 1 gázszállításokat Oroszország augusztus végén leállította, - mint mondta - a nyugati szankciókból eredő műszaki nehézségek miatt.

A csővezetékek a robbanások idején nyomás alatt voltak, és a dán hatóságok szerint a hét végéig továbbra is szivárogni fognak a Balti-tengerbe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.