Energiaválság

Ekkorra ürülnek ki a Nordstream csővezetékek Dánia becslései szerint

A hét végére elfogy a gáz a megrongálódott infrastruktúrából - közölte egy tisztségviselő.

2022.09.29 09:10ma.hu

Az Északi Áramlat-1 és Északi Áramlat-2 gázvezetékekben lévő összes gáz több mint fele kifolyt - közölte szerdán újságírókkal Kristoffer Boettzauw, a dán energiahivatal vezetője. A csővezetékek hétfőn szenvedtek szivárgást, miután sok tisztviselő szerint szándékos támadás történt.

A gáz a hét végéig távozik a csövekből - mondta Boettzauw. Ha ez megtörtént, a dán hatóságok "megpróbálják kideríteni mi történt, de ehhez meg kell közelíteni a csöveket" - tette hozzá.

A folyamatban lévő kibocsátás nem mérgező - közölték az ország szakemberei a média szerint. A dán energiaügynökség azt is közölte, hogy a szivárgások Dánia teljes éves üvegházhatású gázkibocsátásának egyharmadával egyenértékű mennyiséget bocsáthatnak ki. A vezetékek üzemeltetői közölték a dán hatóságokkal, hogy a sérült csövekben összesen 778 millió szabványos köbméter földgáz van.

Korábban a német média arra figyelmeztetett, hogy a csövek tartósan működésképtelenné válhatnak, ha a károkat nem javítják ki, mielőtt a tengervíz bejutna a csövekbe és megkezdődne a rozsdásodás.

A Gasunie Deutschland német gázvezeték-hálózati társaság szerint a károkat ki kell javítani. "Jó csapatok állnak rendelkezésre a csővezeték-balesetek kezelésére, vannak vészhelyzeti csőkészletek és szakértők a szárazföldi és tengeri területekre" - mondta Jens Schumann ügyvezető igazgató a Reutersnek, hozzátéve, hogy "viszonylag optimista" a javítási munkálatok kilátásaival kapcsolatban.

A csővezetékek a svéd és a dán kizárólagos gazdasági övezet nemzetközi vizein sérültek meg - közölte a dán energiaügynökség. Svédországban az incidensek kivizsgálását a nemzetbiztonsági szolgálat (SAPO) vette át, mivel "súlyos bűncselekményről lehet szó, amely legalább részben svéd érdekek ellen irányulhat" - áll az ügynökség közleményében.

A SAPO "súlyos szabotázsnak" minősítette az incidenst, és közölte, hogy nem zárja ki, hogy "külföldi hatalom áll a háttérben".

A dán hatóságok gázszivárgást fedeztek fel a Balti-tengeren lévő Bornholm szigetének közelében lévő orosz gázvezetékeken, miután a vezeték üzemeltetője hétfőn nyomásvesztést jelentett.

A svéd és dán hatóságok később azt mondták, hogy víz alatti robbanások sorozata történt. Orosz, amerikai és svéd tisztviselők ezután célzott támadást neveztek meg a vezetékszivárgás lehetséges okaként. Egyik fél sem nevezett meg hivatalosan gyanúsítottakat az incidenssel kapcsolatban. Moszkva "terrortámadásnak" bélyegezte az esetet, és közölte, hogy összehívja az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülését az ügy miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.