Ukrajnai háború

Párizs hosszú távon kívánja támogatni Ukrajnát Oroszországgal szemben

Az ukrajnai háború február 24-i kezdete óta Franciaország több mint harminc konvojnyi segélyt juttatott el Ukrajnába, és "ismételten kifejezi támogatását".

2022.09.29 02:30MTI

Catherine Colonna francia külügyminiszter szerdán ígéretet tett arra, hogy Franciaország hosszú távon támogatja Ukrajnát Oroszországgal szemben.

"Miközben Oroszország ismételten agresszív retorikát alkalmaz, és olyan látszólagos referendumokat szervez, amelyekkel saját magát teszi páriaállammá, és amikor megmagyarázhatatlan incidensek történnek a Balti-tengeren, a legkomolyabban kijelentem: hosszú távon megőrizzük elköteleződésünket (Ukrajna mellett)" - fogalmazott a francia diplomácia vezetője a dél-franciaországi Marseille kikötőjében, ahol részt vett egy humanitárius segéllyel teli teherszállító hajó elindításában Ukrajna irányába.

Az Északi Áramlat gázvezeték ismeretlen eredetű gázszivárgását érintő kérdésre Catherine Colonna elmondta: meg kell várni a folyamatban lévő vizsgálat eredményét a felelősök megnevezéséhez, "jóllehet bizonyos egyértelmű jelek arra utalnak, hogy nem balesetről van szó, és hogy szándékosan okozták a robbanásokat".

"Az Oroszország által Ukrajna ellen indított agresszió még messze nem ért véget, és az emberi tragédiák, a civil áldozatok, a háborús bűnök, a rombolások sajnos nem fognak eltűnni" - hívta fel a figyelmet a tárcavezető, mielőtt a több mint ezer tonnányi segélyt szállító hajó elindult.

Az ukrajnai háború február 24-i kezdete óta Franciaország több mint harminc konvojnyi segélyt juttatott el Ukrajnába, és "ismételten kifejezi támogatását" - hangsúlyozta a miniszter. "Számíthatnak a közös eltökéltségünkre abban, hogy folytatjuk kiállásunkat az ukrán lakosság mellett" - mondta a külügyminiszter.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.