Háború

Börtönbe kerülnek azok az orosz katonák, akik önként feladják magukat

Az orosz elnök által jóváhagyott új jogszabály szerint a törvénysértők akár tíz évre is rács mögé kerülhetnek.

2022.09.25 16:46ma.hu

Azok az orosz katonák, akik egy fegyveres konfliktus során "önként megadják magukat" az ellenséges erőknek, ezentúl akár tíz évre rács mögé kerülhetnek hazatérésük után, a Vlagyimir Putyin elnök által szombaton aláírt új jogszabály szerint.

Az ország büntető törvénykönyvének új kiegészítése szerint az ilyen kihágásért kiszabható legenyhébb büntetés három év.

A törvény azonban lehetővé teszi, hogy az első alkalommal elkövetők elkerüljék a büntetést, ha megszöknek a fogságból és visszatérnek egységükhöz.

Putyin több más, meglévő törvénymódosítást is jóváhagyott.

Azokra a szolgálati tagokra, akik megtagadják a fegyveres harcokban való részvételt, valamint azokra, akik dezertálnak vagy kibújnak a behívás alól, akár tíz év börtönbüntetés is kiszabható lesz.

A háborús vagy katonai művelet során elkövetett fosztogatásért akár 15 év börtönbüntetés is kiszabható.

Az orosz parlament felsőháza szerdán megszavazta a módosításokat, egy nappal azután, hogy az alsóház egyhangúlag jóváhagyta azokat.

Az orosz törvényhozók a "mozgósítás", a "hadiállapot" és a "háborús időszak" fogalmát is bevezették az ország büntető törvénykönyvébe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.