Tudomány

Rákölő vírust csináltak a herpeszből a kutatók - tanulmány

Egy genetikailag módosított herpeszvírus képes elpusztítani a rákos sejteket a daganatok zsugorításával.

2022.09.24 21:36ma.hu

Brit kutatók a herpes simplex egy olyan formáját fejlesztették ki, amely a kezelésre rezisztens betegeknél képes felvenni a harcot a rák ellen - derült ki az Európai Orvosi Onkológiai Társaság kongresszusán idén bemutatott eredményekből. A vírust a daganatba fecskendezik, ahol elszaporodik és belülről szétrobbantja a rákos sejteket, miközben elősegíti a szervezet immunválaszát.

Az RP2-nek nevezett módosított herpeszvírus blokkol egy olyan fehérjét, amely gátolja az immunválaszt, és "bekapcsolja" azokat a géneket, amelyek rákellenes immunreakciót váltanak ki.

A kutatók állítása szerint a mellékhatások enyhék, a leggyakoribbak a hidegrázás, a fáradtság és a láz voltak. Egy bőr-, nyelőcső-, fej- és nyaki és egyéb rákos megbetegedésben szenvedő, más típusú kezelésre nem reagáló 39 beteggel végzett vizsgálatban a páciensek negyede pozitív választ mutatott: a daganatok növekedése leállt, zsugorodott, egy esetben pedig teljesen eltűnt. Ez a beteg, akinek 2017 óta volt daganata a nyálmirigyén, két éve rákmentes.

"Tanulmányunk azt mutatja, hogy egy genetikailag módosított, rákölő vírus egy kettős ütést tud végrehajtani a daganatok ellen - közvetlenül belülről pusztítja el a rákos sejteket, miközben az immunrendszert is beveti ellenük" - mondta a Pharma Timesnak a tanulmányt vezető Kevin Harrington.

Elmagyarázta, hogy ritka, hogy ilyen egyértelműen pozitív eredményt kapjanak az 1-es fázisú klinikai vizsgálatok, amelyeket egy kezelés biztonságosságának, nem pedig hatékonyságának értékelésére végeznek. A tanulmányt a Replimune, a nivolumab nevű gyógyszer gyártója szponzorálta, amelyet az RP2 vírussal együtt alkalmaztak a vizsgálatban résztvevők közül 30-nál. A 30 nivolumabot és RP2-t kapó személy közül heten profitáltak a kezelésből, és közülük hatan egy évvel később is megőrizték javulásukat.

A londoni Rákkutató Intézet tudósai nem az elsők, akik felfedezték a herpeszvírusokban rejlő lehetőségeket a rák elleni küzdelemben. A Clinical Cancer Research című folyóiratban februárban megjelent tanulmány kimutatta, hogy egy "G207 nevű, kísérleti rákellenes herpesz szimplex vírus" hatásos volt az agydaganat, a glioblasztóma elleni küzdelemben, mivel megtámadta és elpusztította a tumorsejteket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.