USA

Több texasi iskolában egyszerre került tiltólistára a Biblia, LMBTQ-tematikájú könyvek és Anna Frank naplója is

Közérdekű panaszra vizsgálat indult több kiadvány ellen, hogy összeegyeztethetők-e a tanintézmények oktatási elveivel.

2022.08.18 19:57MTI

Egy texasi tankerület vezetői többek között a Biblia eltávolítására is felszólították az iskolák könyvtárait, miután közérdekű panaszra vizsgálat indult több kiadvány ellen, hogy összeegyeztethetők-e a tanintézmények oktatási elveivel.

A kifogásolt és vizsgálat alá vont művek között szerepel a Biblia mellett Anna Frank naplójának egy képes kiadása, valamint LMBTQ-témáról szóló ifjúsági kiadványok.

A Fort Worth városához közeli Keller Független Iskolai Kerület (Keller Independent School District)vezetősége múlt héten új oktatási programot fogadott el, ami új követelményeket állapít meg az intézményekben tartható könyvekról, és 30 napos nyilvános betekintési eljárást is előír, mielőtt az intézmények könyvtárai beszereznék őket.

Emellett átmenetileg arra kötelezik az intézményeket, hogy távolítsák el polcaikról azokat a kiadványokat, amelyek ellen az elmúlt tanévben panasz érkezett. Ezeknél a műveknél tartalmi felülvizsgálatot kell indítani, és meg kell állapítani, hogy megfelelnek-e az oktatási irányelveknek.

A tankerület iskolavezetőknek küldött levelét a Texas Tribune napilap hozta nyilvánosságra, ezután a tankerület közleményt adott ki. Eszerint azok a könyvek, amelyek megfelelnek az áltáluk megállapított új oktatási irányelvenek, azonnal visszakerülnek az iskolák könyvtáraiba.

Texas állam iskoláiban a 2022/23-as tanév augusztus 22-én, jövő hétfőn kezdődik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.