Szaúd-Arábia

34 év börtönre ítéltek egy szaúdi édesanyát, mert twitterezett

Szalmá al-Szehábot arra hivatkozva ítélték el, hogy a Twitter segítségével "nyilvános zavargásokat akart kelteni, és destabilizálni akarta a polgári és nemzetbiztonságot".

2022.08.17 13:42ma.hu

Követte és retweetelte a királyságot kritizáló, másként gondolkodó felhasználókat Twitteren egy 34 éves szaúdi nő, ezért előbb három, majd 34 év börtönre ítélték. A kétgyerekes anya a Leedsi Egyetemen tanult, akkor vonták felelősségre, amikor nyáron hazautazott Szaúd-Arábiába. A szaúdi különleges bíróság hetekkel Joe Biden amerikai elnök látogatása után hozta meg az ítéletet.

Az ügy a legújabb példa arra, hogy Mohamed bin Szalmán a Twitter-felhasználókat vette célba, miközben a szaúdi állami befektetési alapon (PIF) keresztül közvetve jelentős részesedése van az amerikai vállalatban - írja a 444.hu.

Szalmá al-Szehábot arra hivatkozva ítélték el, hogy a Twitter segítségével "nyilvános zavargásokat akart kelteni, és destabilizálni akarta a polgári és nemzetbiztonságot". Eredetileg három évet kapott, de a fellebbviteli bíróság hétfőn új ítéletet hozott: 34 év börtönbüntetést kapott, amit 34 éves beutazási tilalom követ.

A bírósági jegyzőkönyvek szerint, melyek a Guardian birtokába jutottak, az új vádak között szerepel, hogy a nő "segítséget nyújtott azoknak, akik a köz nyugalmát akarják megzavarni, és destabilizálni akarják a polgári és nemzetbiztonságot", azzal, hogy követte Twitter-fiókjaikat és megosztotta a tweetjeiket.

A jelek szerint a nő nem volt különösebben fontos szerepet betöltő aktivista. Twitter-profilja szerint 2597 követője volt. Legtöbb bejegyzése a covidról és két kisgyerekéről szólt. Közben néha megosztotta száműzetésben élő szaúdi disszidensek tweetjeit is, amik a királyságban élő politikai foglyok szabadon bocsátására szólítottak fel. Úgy tűnt, hogy támogatja Loujain al-Hathloul, az ismert szaúdi feminista aktivista ügyét is, akit korábban bebörtönöztek és megkínoztak.

Elvileg még van lehetősége fellebbezni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.