Illegális bevándorlás

Szerb menekültügyi főbiztos: a nyár végén mindig felgyorsul a migráció

A migránsok úgy vélik, hogy a nyaralók tömeges hazatérése elvonja a határőrök figyelmét az illegális átlépésekről.

2022.08.16 12:20MTI

A nyár végének közeledtével egyre több illegális bevándorló érkezik Szerbiába, és egyre gyorsabb is az áthaladásuk az országon - figyelmeztetett Vladimir Cucic szerb menekültügyi főbiztos a Danas című napilap internetes oldalának keddi beszámolója szerint.

A szakember közölte: az országban nagyjából tízezer migráns tartózkodik, közülük 6305-en vannak valamelyik befogadóközpontban. Mint mondta, idén 67 százalékkal többen vannak a központokban, mint tavaly.

Az utóbbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a nyár végén megnő és felgyorsul az országba érkező illegális bevándorlók száma, a migránsok ugyanis úgy vélik, hogy a nyaralók tömeges hazatérése elvonja a határőrök figyelmét az illegális átlépésekről - mondta.

A szerb-magyar határ közelében egyre több illegális bevándorló tartózkodik, és megnőtt az incidensek száma is. Az Afrikából és a Közel-Keletről érkező migránsok úti célja nem a nyugat-balkáni ország, hanem az Európai Unió, elsősorban Németország, ám a magyar határzár miatt sokan hosszabb időre Szerbiában rekednek.

Mivel a szerb hatóságok nem toloncolják ki azokat, akiket elfognak, csupán az ország északi határától a déli határig szállítják őket vissza, a migránsok sokszor ismét útra kelnek, és néhány nappal később ismét elérik a magyar határt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.