Háború

Újabb fordulat az Amnesty ukrajnai emberi jogi jelentésével kapcsolatban

Nemzetközi szakértők vizsgálják a dokumentumokat, amelyek miatt a szervezetre hihetetlen nyomás nehezedett.

2022.08.14 20:58ma.hu

Független szakértők fogják felülvizsgálni az Amnesty International nagy kritikát kapott jelentését, amelyben az ukrán fegyveres erőket a humanitárius jog megsértésével vádolják.

Az emberi jogi megfigyelőszervezet német részlegének pénteken kiadott közleménye azt írta, hogy a dokumentum tanulmányozását "nemzetközi szinten kezdeményezték", és megvizsgálják, hogy milyen eljárással készült az anyag, és hogyan elemezték a jelentést jogi és politikai szempontból.

"Meg akarjuk érteni, hogy pontosan mi történt és mikor siklott ki, hogy levonjuk a tanulságot és javítsuk munkánkat az emberi jogok területén" - közölte a szervezet.

Az Amnesty International megjegyezte, hogy "megállapításait nem a szervezettől elvárható tapintattal és pontossággal közvetítette". Azt is megállapította, hogy nemzetközi titkársága nem a megfelelő módon reagált a nemzetközi közösség kritikájára.

A megfigyelőszervezet szerint a jelentés "nem szentelt kellő figyelmet a nemzetközi jogot sértő orosz agressziónak sem", hozzátéve, hogy az Amnesty elítéli Moszkva ukrajnai katonai hadjáratát.

Mint ismeretes, augusztus 4-én az Amnesty közzétett egy jelentést, amelyben Kijevet "a nemzetközi humanitárius jog egyértelmű megsértésével" vádolta, mondván, hogy polgári életeket veszélyeztet azzal, hogy katonai eszközeit a polgári infrastruktúra közelében helyezi el.

Az Amnesty által április és július között felkeresett 29 iskola közül 22-ben az emberi jogi csoport azt mondta, hogy bizonyítékot talált jelenlegi vagy korábbi katonai tevékenységre. Öt helyszínen tanúi voltak annak, hogy az ukrán csapatok kórházakat használtak támaszpontként. A csoport azt is elmondta, hogy "nincs tudomása" arról, hogy Ukrajna megpróbálta-e evakuálni a civileket a szóban forgó területekről.

Mindazonáltal a megfigyelőszervezet megjegyezte, hogy néhány olyan területen, ahol az orosz erők állítólag lakott területekre mértek csapásokat, nem voltak jelen ukrán csapatok, és arra a következtetésre jutott, hogy a civil helyszínek Ukrajna általi jogellenes katonai használata "semmilyen módon nem igazolja a válogatás nélküli orosz támadásokat".

A kijevi visszatetszést követően - Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök az Amnesty-t "terroristák" pártjára állításával illette - a szervezet bocsánatot kért a jelentéséért, mondván, hogy "mélységesen sajnálja a szorongást és a haragot, amelyet az ukrán hadsereg harci taktikájáról szóló sajtóközleményünk okozott", ugyanakkor kijelentette, hogy "teljes mértékben kiállunk megállapításaink mellett".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.