Védelempolitika

A német hadsereg felfüggeszti küldetését Maliban

Berlin és Bamako hónapok óta feszült viszonyában a német egységek rotációját szolgáló repülőjáratok ellehetetlenítése okozott törést.

2022.08.12 14:40MTI

Felfüggesztik a német hadsereg (Bundeswehr) küldetését Maliban, mert az afrikai országot uraló junta nem biztosítja az együttműködés feltételeit - közölték pénteken Berlinben.

Berlin és Bamako hónapok óta feszült viszonyában a német egységek rotációját - a katonák turnusonkénti cseréjét - szolgáló repülőjáratok ellehetetlenítése okozott törést.

A német védelmi minisztérium közleménye szerint Mali kormánya többször megtagadta a légtérhasználati jogot a békefenntartó küldetést teljesítő ENSZ-erőktől (Minusma), így nem lehet a tervezett ütemben leváltani a misszióban szolgáló német katonákat.

Mint írták, ez az akadály "következményekkel jár az elkötelezettségünkre nézve, mivel katonáink biztonsága a legfontosabb", ezért további intézkedésig felfüggesztik a német részvételt.

Idézték a tárca vezetőjét, Christine Lambrechtet, aki élesen bírálta a repülési jogok biztosítására tett ígéretének betartását elmulasztó kollégáját, Sadio Camarát. Mali védelmi miniszterének "tettei mást mutatnak, mint a szavai" - fogalmazott a német védelmi miniszter.

A Bundeswehr kezdettől, 2013-tól részt vesz a nyugat-afrikai ország stabilitásának erősítésére és a térségben tevékenykedő dzsihadista szervezetek befolyásának letörésére indított ENSZ-küldetésben. A szövetségi parlament (Bundestag) alig néhány hónapja, az idén májusban hosszabbította meg a felhatalmazást a részvételre, újabb egy évvel, 2023. május 31-ig, és további 300 fővel 1400-ra emelte a művelet létszámkeretét.

Így a Minusma az egyszerre 18 külföldi küldetést teljesítő Bundeswehr legnagyobb szabású bevetése az ország határain kívül. Azonban Berlin és Bamako viszonya egyre feszültebb, amióta Maliban 2020-ban magához ragadta a hatalmat egy csoport katonatiszt, akik mind szorosabb együttműködést alakítanak ki Oroszországgal, valamint a Wagner orosz biztonsági céggel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.