Háború

Tajvan - Kína invázióra készül

Peking sziget körüli hadgyakorlatok célja a lakosság moráljának gyengítése egy támadás előtt, állítja Tajpej.

2022.08.09 19:48ma.hu

Kína arra használja a Tajvan körüli nagyszabású hadgyakorlatait, hogy felkészüljön az önigazgatású sziget inváziójára - állította kedden Joszif Wu tajpeji külügyminiszter.

"Kína a gyakorlatokat és a katonai haditervét arra használta, hogy felkészüljön Tajvan lerohanására."

Peking "nagyszabású hadgyakorlatokat és rakétakilövéseket, valamint kibertámadásokat, dezinformációs kampányt és gazdasági kényszerítést folytat annak érdekében, hogy meggyengítse a tajvani közhangulatot" - hangsúlyozta a diplomata.

Kína a múlt héten hadgyakorlatokat, köztük éleslövészeti gyakorlatokat indított hat Tajvan körüli tengeri területen, válaszul Nanacy Pelosi amerikai házelnöknek a szigetre tett látogatására.

A miniszter szerint a gyakorlatok hétfőn még mindig zajlottak a Tajvani-szorosban, annak ellenére, hogy Peking korábban azt mondta, hogy a hétvégén befejeződnek.

"Kína valódi szándéka az, hogy megváltoztassa a Tajvani-szorosban és az egész térségben a status quo-t" - állította.

Wu a gyakorlatokat "Tajvan jogainak durva megsértésének" és Peking azon kísérletének nevezte, hogy átvegye az ellenőrzést a Tajvan körüli vizek és a tágabb ázsiai-csendes-óceáni térség felett.

A miniszter azt követően beszélt, hogy Tajpej saját éleslövészetet tartott, amely a sziget elleni támadás elleni védekezést szimulálta.

A kínai védelmi minisztérium hétfőn közölte, hogy a hadsereg folytatja a Tajvan-sziget körüli vizeken és légtérben végrehajtott gyakorlatokat, elsősorban tengeralattjáró- és levegő-tengertámadás elleni műveletekre összpontosítva.

Pelosi múlt heti útja, amellyel 1997 óta ő volt a legmagasabb rangú amerikai tisztségviselő, aki Tajvanra látogatott, heves reakciót váltott ki Pekingből, amely a szigetet saját területének részének tekinti. Amellett, hogy Peking bejelentette, hogy minden idők legnagyobb hadgyakorlatát tartja a Tajvani-szorosban, kereskedelmi korlátozásokat vezetett be Tajpejjel szemben, és szankciókat vezetett be a képviselőházi elnök és családja ellen.

Tajvan 1949 óta önkormányzattal rendelkezik, de hivatalosan soha nem nyilvánította ki függetlenségét Pekingtől. Annak ellenére, hogy az Egyesült Államok hivatalosan elismeri az Egy Kína politikát, nem hivatalosan szoros kapcsolatokat ápol a 23,5 milliós szigettel, fegyvereket ad el Tajpejnek és támogatja a szuverenitásra való törekvését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.