Katasztrófa

Villámcsapás okozta olaj-infernó Kubában - videók

Több tűzoltó halálától tartanak, miután újabb robbanás rengette meg az égő kubai olajraktárat.

2022.08.07 14:29ma.hu

A kubai kormány a "baráti országok" segítségéért könyörgött, mivel a tűzoltók a péntek esti vihar után már második napja tomboló tűz megfékezésével küzdenek a Matanzas város egyik nagy olajtárolójában.

Hivatalosan csak egy ember halálát erősítették meg, de 17 tűzoltót eltűntként tartottak nyilván szombaton, miután a Matanzas szupertanker bázison hatalmas robbanás történt. Legalább 121 ember megsérült, közülük öten válságos állapotban vannak. Több száz civilt kellett evakuálni a területről.

A lángokat eredetileg egy villámcsapás okozta, amely pénteken csapott be a létesítmény nyolc hatalmas üzemanyagtartályának egyikébe. Szombaton a tűz átterjedt egy második tartályra is, annak ellenére, hogy a katonai helikopterek folyamatosan tengervizet dobtak le, a tűzoltók pedig vizet öntöttek a többi tartályra, hogy hűtsék azokat.

A havannai kormány, amely saját erejéből nehezen tudta megfékezni a tüzet, Miguel Diaz-Canel elnök hivatala szerint "segítséget és tanácsot kért az üzemanyaggal kapcsolatos tapasztalatokkal rendelkező baráti országoktól".

"Mély hálánkat fejezzük ki Mexikó, Venezuela, Oroszország, Chile kormányának..., amelyek azonnal anyagi segítséget ajánlottak fel ebben a bonyolult helyzetben" - tweetelte Diaz-Canel szombaton. A kubai vezető elismerte az Egyesült Államok "technikai tanácsadásra vonatkozó felajánlását" is, mondván, Havanna "nagyra értékeli" a javaslatot.

A helyi média szerint a Venezuelából és Mexikóból érkező első segélyt szállító járatok szombat este érkeztek meg a Havannától mintegy 90 kilométerre keletre fekvő, mintegy 140 ezer lakosú Matanzas városába.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.