Háború

A Nyugat kifogy a pénzből Ukrajna támogatására

A nyugalmazott ezredes azt állítja, hogy az Ukrajnának szánt pénzek a hadiipari komplexum kezébe kerülnek és végül elapadnak.

2022.08.04 10:32ma.hu

A Nyugat előbb-utóbb elveszíti az érdeklődését az ukrajnai konfliktus iránt, és elfogynak az erőforrások, amelyekkel támogathatná Kijevet az Oroszország elleni háborúban - mondta egy volt amerikai katonai vezető tisztviselő.

"Nincs stratégia. Ami van, az az impulzus" - mondta Douglas MacGregor nyugalmazott ezredes pénteken Andrew Napolitano bíró YouTube-csatornáján.

A széleskörű interjúban MacGregor elmondta, hogy az Ukrajnának szánt katonai segélyek nagy része soha nem jut el magába az országba.

"A pénz nagy része a védelmi minisztériumhoz kerül, hogy kompenzálja a fegyveres erőket a felszerelések és erőforrások Európába való átköltöztetéséért. Ez a pénz viszont a védelmi iparágakhoz, a vállalkozókhoz kerül, akik támogatják és biztosítják a pótfelszereléseket" - mondta, hozzátéve, hogy az "egész körkörös művelet mindenkit gazdagít, aki fontos a Capitol Hill számára az újraválasztás szempontjából".

MacGregor a helyzetet "burkolt játéknak" nevezte, amely a hadiipari komplexumot gazdagítja, ugyanazokat az embereket, akik a politikusok újraválasztását segítik Washingtonban.

"Az én véleményem az, hogy ez az ukrajnai háború nem robbanással, hanem nyöszörgéssel fog véget érni, és végül csendben elfogynak az erőforrásaink" - mondta, hozzátéve, hogy a nyugati belpolitikai problémák be fogják árnyékolni a konfliktust.

"Annyi problémánk lesz otthon, itt az Egyesült Államokban, hogy már nem fogunk foglalkozni Ukrajnával" - mondta.

A segélycsomagok kombinációjában az Egyesült Államok nagyjából 54 milliárd dollárt küld Ukrajnának gazdasági és katonai segélyként, ebből körülbelül 12 milliárd dollárt fegyverek formájában.

Ugyanakkor az amerikai gazdaság az idei második negyedévben 0,9 százalékkal zsugorodott, ami már a második egymást követő negyedévben jelent gazdasági csökkenést, ami technikailag megfelel a recesszió egyik definíciójának. Az 1981 óta legmagasabb inflációval párosulva az USA gazdasága a "stagfláció" időszakával néz szembe, amely a definíció szerint alacsony növekedést jelent magas infláció mellett.

Ezek a gazdasági kihívások, amelyek az amerikaiak pénztárcáját sújtják, sok kritikust arra késztettek, hogy megkérdőjelezzék az ukrán háborús erőfeszítések finanszírozásának magas árát, miközben az amerikaiak otthon küzdenek.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.