Konfliktus

Kreml: provokatív lépés volt az amerikai házelnök tajvani látogatása

Nem szabad alábecsülni azt a feszültséget, amelyet Pelosi útja kiváltott az ázsiai-csendes-óceáni térségben.

2022.08.03 14:48MTI

Provokatív lépésnek nevezte az amerikai házelnök tajvani látogatását az orosz elnök szóvivője szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján.

Semmilyen politikai célt nem szabad és nem is lehet elérni olyan provokatív lépéssel, mint Nancy Pelosi tajvani látogatása - jelentett ki Dmitrij Peszkov.

Hozzátette: nem szabad alábecsülni azt a feszültséget, amelyet Pelosi útja kiváltott az ázsiai-csendes-óceáni térségben.

"Ez színtiszta provokáció. Az ilyen lépéseket néven kell neveznünk" - mondta.

A szóvivő ugyanakkor óvott attól, hogy bárki "hangos és ijesztő szavakat" hangoztasson a világháborús veszélyről a látogatás miatt.

Hozzátette: nincs napirenden, hogy a tajvani helyzetről egyeztessen Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter korábban Mianmarban azt mondta, a Pelosi-látogatással az Egyesült Államok azt üzeni a világnak, hogy azt csinál, amit akar, mert rá nem vonatkoznak a szabályok. Megjegyezte: nem lát más okot, amely indokolná ezt a lépést, hiszen Washington pontosan tudja, mit jelent Tajvan Pekingnek.

Az amerikai házelnök kedden érkezett Tajvanra, miközben az Egyesült Államok deklaráltan továbbra is magáénak vallja az "egy Kína" elvet. Kína saját részeként tekint az 1949 óta saját kormányzattal rendelkező szigetre.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.