Konfliktus

Pelosi első nyilatkozata tajvani látogatása során

Az amerikai házelnök szerint vitatott utazása Washington "rendíthetetlen elkötelezettségét" fejezi ki az önrendelkezési joggal rendelkező sziget iránt.

2022.08.02 19:22ma.hu

Nancy Pelosi amerikai házelnök azt mondta, hogy tajvani látogatása "semmilyen módon nem mond ellent" Washington régóta fennálló politikájának az önigazgatású szigettel kapcsolatban, miután kedden földet ért Tajpejben, Kína éles figyelmeztetései ellenére.

"Kongresszusi küldöttségünk tajvani látogatása tiszteletben tartja Amerika rendíthetetlen elkötelezettségét Tajvan vibráló demokráciájának támogatása mellett" - mondta Pelosi a leszállást követő nyilatkozatában.

Az amerikai tisztviselő elmondta, hogy a tajvani vezetőkkel folytatott megbeszélései középpontjában "partnerünk támogatásának megerősítése és közös érdekeink előmozdítása áll majd, beleértve a szabad és nyitott indo-csendes-óceáni térség előmozdítását".

Tajvan nem szerepelt Pelosi hivatalos útitervében, amely Szingapúrban, Malajziában, Dél-Koreában és Japánban is megáll, de az elmúlt napokban felerősödtek azok a találgatások, hogy az amerikai kormány harmadik legmagasabb rangú tagja ellátogat a szigetre, ami kemény reakciót váltott ki Pekingből, amely az Egyesült Államok által elismert "Egy Kína" politika értelmében Tajvant saját területének részének tekinti.

Kína rendkívül provokatívnak tartja az utazást, és "elviselhetetlen következményekkel" fenyegette meg Washingtont, ha az út folytatódik. Hétfőn a kínai külügyminisztérium szóvivője, Zhao Lijian figyelmeztette az USA-t, hogy "ha a tűzzel játszol, megégeted magad".

Miután Pelosi kedden leszállt, a minisztérium azt mondta, hogy az utazás "súlyos hatással lesz a kínai-amerikai kapcsolatok politikai alapjaira", és "súlyosan sérti Kína szuverenitását és területi integritását".

Peking szerint Pelosi jelenléte a szigeten "aláássa a Tajvani-szoroson átívelő békét és stabilitást", és figyelmeztette Washingtont, hogy "veszélyes úton" jár.

Pelosi több mint két évtized óta az első amerikai képviselőházi elnök, aki Tajvanra látogat. Tajvan, amely hivatalosan Kínai Köztársaságnak (ROC) nevezi magát, az 1940-es évek óta önrendelkezik, de hivatalosan soha nem nyilvánította ki függetlenségét Pekingtől.

Korábban kedden Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, hogy Oroszország "abszolút szolidáris Kínával", és azzal érvelt, hogy Pelosi útja "pusztán provokatív", és valószínűleg súlyosbítja a geopolitikai feszültséget a térségben.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.