Konfliktus

Bombafenyegetés a tajvani reptéren, ahová Pelosit várták

A helyi média szerint a tisztviselők fokozták a biztonságot a Taoyuan nemzetközi repülőtéren Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök esetleges látogatása előtt.

2022.08.02 13:36ma.hu

A tajvani Taoyuan nemzetközi repülőtér a jelentések szerint kedden megerősítette a biztonsági intézkedéseket, miután bombariadó érkezett Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök várható látogatása előtt - írja a Focus Taiwan hírportál.

A jelentések szerint kedd reggel egy fenyegető levelet küldtek a reptéri hatóságoknak, amelyben azt állították, hogy három bombát helyeztek el a repülőtér területén, hogy megakadályozzák Pelosi látogatását az önkormányzati szigetre. A tisztviselők ezután felvették a kapcsolatot a Légügyi Rendőrséggel, amely azóta egy különleges csapatot rendelt ki a repülőtér biztonságának szigorítására és a repülés biztonságának biztosítására.

Pelosi a hírek szerint kedden Tajvanra tervezi utazását, hogy másnap találkozzon Tsai Ing-wen elnökkel. A tisztviselő jelenleg az ázsiai térségben tesz körutat, hétfőn Szingapúrban járt, és várhatóan Malajziában, Dél-Koreában és Japánban is magas szintű megbeszéléseket tart. A tajvani látogatás nem szerepelt a hivatalos útitervében.

Kína többször figyelmeztetett, hogy Pelosi tajvani látogatását Peking "a kínai belügyekbe való durva beavatkozásnak" tekinti, és az ország külügyminisztériumi szóvivője, Zhao Lijian kijelentette, hogy "a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg soha nem fog tétlenül ülni".

Egy meg nem nevezett magas rangú tajvani kormánytisztviselő és egy amerikai tisztviselő azonban hétfőn a CNN-nek azt nyilatkozta, hogy Pelosi valóban várhatóan elutazik a szigetre, ami 25 év óta az első alkalom lenne, hogy a képviselőház elnöke az önigazgatású szigetre utazik.

A Fehér Ház egyelőre nem erősítette meg Pelosi tajpeji látogatását, de Antony Blinken külügyminiszter ragaszkodott ahhoz, hogy "a döntés teljes mértékben a házelnöké", és a kormányzat nem tudja, hogy Pelosi mit szándékozik tenni.

Tajvan, amely hivatalosan Kínai Köztársaságnak (ROC) nevezi magát, 1949 óta önkormányzattal rendelkezik, de hivatalosan soha nem nyilvánította ki függetlenségét Pekingtől.

Annak ellenére, hogy 1979 óta Pekinget ismeri el Kína egyetlen törvényes hatóságának, az Egyesült Államok erős nem hivatalos kapcsolatokat tart fenn a szigettel, korszerű fegyvereket ad el Tajpejnek, és támogatja a szuverenitásra való törekvését, a kínai hatóságok nemtetszésére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.