Konfliktus

A kínai hadsereg háborúra készül

Egy baljós Weibo poszt gyorsan elterjedt a Tajvan miatt növekvő feszültségek közepette.

2022.07.29 19:18ma.hu

A kínai hadsereg egyik csoportjának "háborúra készülő" posztja több százezer lájkot kapott pénteken a Weibo közösségi hálózaton. Bár a posztra akkor került sor, amikor Peking figyelmeztette Washingtont a Tajvannal kapcsolatos provokációktól, a Global Times című állami lap szerint a poszt teljesen ártalmatlan lehet - és a Népi Felszabadító Hadsereg közelgő évfordulójára és Hszi Csin-ping elnök beszédének egy sorára utal.

A mindössze két karaktert tartalmazó, mandarin nyelvű üzenetet pénteken tették közzé a Felszabadító Hadsereg (PLA) Weifangban (Shandong tartomány) állomásozó 80. szakaszának Weibo oldalán. Gyorsan több mint 300 000 pozitív reakciót és közel 20 000 kommentet generált.

A kifejezést úgy is le lehetne fordítani, hogy "felkészülni a háborúra" vagy "készen áll a harcra", de a Global Times szerint a helyes fordítás: "Háborúra készülve".


Hszi korábban azt mondta, hogy csak azok, akik képesek harcolni, tudják megakadályozni a csaták kirobbanását, és csak azoknak, akik felkészültek a háborúra, nem kell belebotlaniuk egybe - írta a kiadvány, amely a People's Daily, a Kínai Kommunista Párt hivatalos lapjának angol nyelvű kiadása.

A 80. hadseregcsoport egy kommentárban további összefüggésekkel szolgált, mondván, hogy "szem előtt kell tartanunk a háborúra való felkészülés alapvető felelősségét, és egy erős hadsereg útjára kell lépnünk".

Augusztus 1-jén lesz a PLA megalakulásának 95. évfordulója, és a kínai hadsereg szorgalmasan készül az ünneplésre. A Weibo-bejegyzés azonban csak egy nappal a Hszi és Joe Biden amerikai elnök közötti telefonbeszélgetés után érkezett, amelyben a kínai vezető igen éles üzenetet küldött az USA-nak.

"Azok, akik a tűzzel játszanak, megéghetnek. Reméljük, hogy az USA tisztán látja ezt" - mondta Hszi Bidennek. Peking határozottan ellenez mindenfajta tajvani szeparatizmust - tette hozzá.

Bár Biden ragaszkodik ahhoz, hogy az Egyesült Államok szigettel kapcsolatos politikája nem változott, nem cáfolta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint Nancy Pelosi képviselőházi elnök augusztusban Tajvanra kíván látogatni.

A Pentagon állítólag "vészhelyzeti tervet" dolgozott ki, hogy további hajókat és vadászgépeket küldjön a térségbe, míg Kína "elviselhetetlen következményekkel" fenyegette meg az USA-t, ha a látogatás megtörténik, és egyes szakértők odáig mentek, hogy egy ilyen "provokációra" válaszul Tajvan megtámadását szorgalmazták.

Peking hivatalosan Kína szuverén területének tekinti a szigetet, amelyet idővel visszacsatolnak. Tajvan a nacionalista Kuomintang ellenőrzése alatt állt, amely amerikai segítséggel hagyta el a szárazföldet, miután 1949-ben elveszítette a kínai polgárháborút a PLA ellen.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.