Külpolitika

Romániában jogerősen felmentette az illetékes bíróság Marosvásárhely volt vezetőit egy korrupciós perben

A vádlottakkal szemben megfogalmazott vádat nem tartalmazza a büntető törvénykönyv.

2022.07.03 07:11MTI

A marosvásárhelyi táblabíróság jogerősen felmentette Marosvásárhely volt vezetőit abban a perben, amelyben korábban a korrupcióellenes ügyészség (DNA) eljárást indított Dorin Florea volt polgármester és egykori tanácsadója, Claudiu Maior ellen.

A pénteken kihirdetett ítélet helyben hagyta a Maros megyei törvényszék elsőfokú ítéletét, amely szintén felmentette a volt elöljárót, a tanácsadóját és a város akkori jegyzőjét. A felmentést azzal indokolta a táblabíróság, hogy a vádlottakkal szemben megfogalmazott vádat nem tartalmazza a büntető törvénykönyv.

A DNA azért emelt vádat Claudiu Maior ellen, mert a vádhatóság szerint illetéktelenül bitorolt olyan jogköröket, amelyek a polgármestert illették volna meg. Az ügyészség szerint Maior 2016 márciusa és 2017 júniusa között törvénytelenségeket követett el, amikor a város nevében aláírt 9198 kifizetési bizonylatot. Maior ugyanis korábban a város alpolgármestere is volt, ebben a minőségében azonban összeférhetetlen tevékenységet állapított meg a román Feddhetetlenségi Ügynökség, és ennek következtében a bíróság jogerősen eltiltotta három évre a köztisztségek gyakorlásától. Ezt követően azonban Dorin Florea polgármester két olyan rendeletet bocsátott ki, amelyek révén Maior ugyanazokat a feladatokat látta el, mint korábban alpolgármesterként. A pénteki ítélet azonban ejtette a vádat mindhárom vádlott esetében.

Dorin Floreát korábban másik két korrupciós perben is felmentette a bíróság. A volt elöljáró 2000 és 2020 között vezette a legnépesebb magyar lakossággal rendelkező erdélyi települést.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.